You are here:

Knjižara Karver

OTKUP SIROVE KOŽE


U autobiografiji „O tkup sirove kože“ Sidran piše kako nikako ne može svoja sjećanja natjerati da dolaze sistematično, hronološki ili tematski, sabrano i poređano. U noćnim satima, na stoliću pokraj kreveta, on premeće mamine kartonske kutije. Njihov sadržaj - pisma, fotografije, svjedočanstva, molbe, žalbe, računi, rješenja, priznanice-putuje kroz njegove ruke sporo - jedna obična žuta poštanska dopisnica iz 1937. godine čini da zaboravi gdje se nalazi, ko je, šta mu je, i šta radi, tamo gdje sjedi, bdije i nariče nad sopstvenom nesanicom i životom koji, izgleda, nije bio pa minuo, nego mu se tek prisnio.

Abdulah Sidran autobiografiju shvata kao istraživački spisateljski posao, pa umjesto unaprijed formiranih istina i zaključaka, on raspliće, konstruiše i promišlja.

Dopisuje se sa roditeljima koji su davno umrli, i plače nad njihovim sudbinama, opisuje ljude i vremena koja je upoznao i koji su ga za sva vremena obilježili. Sidran tako piše o mnogim atraktivnim temama, o Sarajevu, Zagrebu i Beogradu, o politici, istoriji, ratovima i logorima, o filmu i poeziji, i uopšte o iskustvu umjetnosti. Ovo je svakako epohalna knjiga na mnogo načina, no ona je najprije završetak jedinstvenog, fascinantnog, neponovljivog, davno započetog porodičnog romana.

 

Naklada Ljevak, Zagreb, 2011

480 str, meki povez

ISBN  978-953-303-449-2