You are here:

Knjižara Karver

Srijeda 22.02. 2017. U 19 h 22.02 Danilo Kiš

logo

 

U srijedu 22.februara 2017. godine u 19h Knjižara Karver organizuje program 22.2. Danilo Kiš povodom 82. godine od rođenja Danila Kiša.

Unazad deset godina program koji organizujemo na dan rođenja Danila Kiša, ostvario je posebnu vrstu pažnje javnosti i publike u Crnoj Gori. Vanserijsko dijelo i intelektualni angažman Danila Kiša  donosili su tematske i autorske tribine u kojima su učestvovali : Božo Koprivica, Pacale Delpesh, Mladen Lompar,Božena Jelušić, Marko Vešović, Teofil Pančić, Saša Ilić, Borka Pavićević, Dragan Radulović, Vladimir Vojinović, Balša Brković, Ognjen Spahić, Saša Ilić, i mnogi drugi.

U programu učestvuju , Božo Koprivica,Varja Đukić, Zlatko Paković i Marinko Vorgić.

O Kišu, Božo Koprivica:

Jedan pisac jugoslovenski (posljednji jugoslenski pisac) u drugoj polovini dvadesetog vijeka svojim književnim djelom i svojim poetičkim dejstvom (prevodi, eseji, razgovori) pokazao je Evropi da se i na Balkanu (bila jednom jedna zemlja...) pisala, da je nastajala, da se piše književnost koja doseže najveće domete u evropskoj literaturi.

Danilo Kiš. On je to učinio sa (književnim) dostojanstvom. Gospodstveno. Viteški.

Kiš je govorio da on dolazi iz sredine, iz jezika, iz tradicije trojice pisaca, jugoslovenskih pisaca, čijim bi se djelom podičila svaka od velikih evropskih književnosti: Crnjanski, Andrić, Krleža. Pa još iz tradicije, iz blaga (od zlata jabuka) narodne poezije, Vuka i Njegoša, Laze Kostića i Ujevića, Kamova i Disa, Marinkovića i Desnice, S. Novaka i Zupana, Ivana V., Lalića i Hristića, Bulatovića, Pekića, Kovača...

 

Dobrodošli! www.karver.org

DaniloKIS