You are here:

Knjižara Karver

Filozofija u budoaru, noć četvrta

I u novembru nastavljamo sa video projekcijama u okviru programa „Filozofija u budoaru“. Večeras u 19h na našoj terasi možete gledati razgovor jednog od najuticajnijih živih intelektualaca Noama Čomskog i vjerovatno najpopularnijeg ekonomiste Janisa Varufakisa.

varufakis_comski 

Avram Noam Čomski američki je lingvista, filozof, pisac, profesor i disident. Čomski je danas najuticajniji kritički mislisac u svijetu, čije polje djelovanja i interesovanja obuhvata lingvistiku, informacione tehnologije, ideologiju, savremeno društvo, politički sistem, obrazovanje i niz drugih sa ovim fenomenima povezanih tema.

Čomski je profesor lingvistike na Masačusetskom institutu za tehnologiju. Zaslužan je za razvoj teorije o generativnoj gramatici, koja se smatra najvećim doprinosom lingvistici napravljenim u 20. vijeku. Kritičkim razmatranjem Skinerovog „Verbalnog ponašanja“, u kome je osporavao bihevioristički pristup proučavanju uma i jezika koji dominira u toku 1950-ih godina, posebno je doprinio razvoju kognitivne revolucije.

Janis Varufakis je grčki ekonomista i političar, koji je od januara do početka jula 2015. bio ministar finansija u ljevičarskoj vladi grčkog premijera Aleksisa Ciprasa. Prije ulaska u politiku, predavao je na atinskom Univerzitetu i služio kao privatni konzultant „Valve Corporation“. U posljednjih pet godina je postao jedan od najpoznatijih svjetskih ekonomista prije svega zahvaljujući žestokoj kritici ekonomske politike EU, prije svega u odnosu na Grčku, odnosno odbacivanju politike rezova za koju drži da je zemljama EU donijela više štete nego koristi.

Za više informacija o ovoj i ostalim projekcijama pišite nam na Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je vidjeli ili pozovite 020 602 625.

Dobro nam došli!