You are here:

Knjižara Karver

Filozofija u budoaru, noć peta

U srijedu od 19h ćete imati priliku da na terasi knjižare „Karver“ čujete mišljenje jednog od najeminentnijih režisera američke kinematografije  Džima Džarmuša.

U videu koji smo Vam pripremili Džarmuš se, između ostalog, osvrće i na ostale režisere i filmove koji su mu bili „zvijezda vodilja“ kroz karijeru.

jim-jarmusch

On je 1975. diplomirao englesku književnost na Univerzitetu Kolumbija, a zatim je na Njujorškom Univerzitetu počeo da pohađa filmsku školu. U međuvremenu je odlučio da napusti studije i da sav novac za školarinu potroši na snimanje svog prvog filma. Thaddeus Sebena, njegov tadašnji mentor najviše mu je u tome pomogao. Tako je nastalo „Konstantno gluvarenje“ (Permanent Vacation), prvi Džarmušev film, koji je predstavio publici karakterističan stil „ozbiljnog humora“ koji se kasnije pojavljuje i u filmovima „Čudnije od raja“ i „Pod udarom zakona“.

Džarmuš je radio kako asistent u nastavi američkom režiseru Nikolasu Reju dok je pohađao Njujorški univerzitet. Zahvaljujući Reju, dobio je priliku da radi kao asistent produkcije u filmu Vima Vendersa „Lightning Over Water“ iz 1980. koji je posvećen Reju.

Za više informacija o ovoj i ostalim projekcijama pišite nam na Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je vidjeli ili pozovite 020 602 625.

Dobro nam došli!