You are here:

Knjižara Karver

Knjižara KARVER

Knjižara  Karver postoji od 12. aprila 2005. godine u Pogorici, u objektu "Banja", kulturno istorijskom spomeniku koji značajno određuje Podgoricu kao grad sa raznovrsnim kulturnim i istorijskim nasljeđem, u objektu koji je početkom vijeka sagrađen kao hamam, na obali Ribnice i u samom centru grada.

Jedinstvena je knjižara, kulturni centar u regionu. Gosti iz Evrope i svijeta tvrde tako.

Na površini od 150 m2 , Karver ima ponudu knjiga različitih izdavača iz cijelog regiona na južnoslovenskim, albanskom i engleskom jeziku, jedan broj monografija i informatora o Crnoj Gori na nekoliko jezika, 50 različitih časopisa na francuskom, italijanskom, engleskom, njemačkom jeziku koji se nalaze u čitaoni i reprezentativan izbor slika crnogorskih slikara i mladih grafičara.

Za četiri godine postojanja, realizovali smo preko 350 programa: promocija autora, knjiga, izdavača, slikara, umjetnika, autora stripa, filmskih autora, koncerata...

Gosti knjižare Karver bili su poznati crnogorski, svjetski i pisci iz regiona, reditelji, slikari i muzičari: Hugo Hamilton, Andžej Stasjuk, Vesna Krmpotić, Miljenko Jergović, Filip David, Vladimir Arsenijević, Mirko Đorđević, Nejl Grifit, Ahmet Burić, Ivan Lovrenović, Antonin Lin, Padrig O' Snodig, Nenad Prokić, Torbjorn Elenski, Mladen Lompar, Milorad Popović, Balša Brković, Andrej Nikolaidis, Pavle Goranović, Ognjen Spahić, Aleksandar Bečanović, Zuvdija Hodžić, Ljubeta Labović, Bogomil Đuzel, Ljiljana Dirjan, Aleksandar Genis, Šejla Kamerić, Ivan Ivanji, Bora Ćosić, Aleksandar Genis, Tes Galager, Gi Skarpeta, Daša Drndić i mnogi, mnogi drugi.

Naše osnovno obilježje je NOVI PROSTOR, NOVA PONUDA i NOVA KOMUNIKACIJA.

Naše prostorije obišli su brojni građani Podgorice, stranci koji ovdje borave i rade, gosti koji dolaze u Podgoricu, ali i veliki broj ljudi iz drugih gradova Crne Gore i iz inostranstva. Knjižara-čitaona-galerija-kafe, postala je mali gradski izlog u svakom od značenja kojima smo htjeli da potvrdimo vrijednosti koje ovdje već postoje decenijama, kao i da otkrijemo mogućnosti koje nudi dobar osjećaj grada koji se nalazi u mobilnom regionu, Evropi i svijetu.

Knjižara je već dobila atribut Prva crnogorska knjižara, smatramo ne kao prva, već upravo po ljepoti zbiranja svih kultura koje egzistiraju na teritoriji Crne Gore i koje se ujedno graniče sa njom, ali i komunikacije sa okruženjem i svijetom, što smatramo najvećim kapacitetom crnogorske kulture.

Knjižara Karver u saradnji sa Francuskim kulturnim centrom oraganizovala je nekoliko programa, promocija izdavača i francuskih, svjetskih autora. Naša je namjera da intenziviramo saradnju sa francuskim izdavačima i posredujemo u promociji francuskih autora u saradnji sa Kulturnim centrima Francuske u regionu.

Jedan smo od rijetkih partnera u Crnoj Gori, stalno prisutnih na javnoj umjetničkoj i kulturnoj sceni, u najširem smislu, koji pristupa projektima koje Evropska Unija plasira u regionu zemalja koje su zainteresovane za pristupanje članstvu.

Ono što nas razlikuje od svih drugih je privatna inicijativa u domenu kulturne i umjetničke produkcije i razvijanje tržišta. Ta inicijativa je prepoznata u regionu ex-jugoslovenskih zemalja, ali i u Evropi, Americi. Napisi o knjižari Karver iz prethodnog perioda od osnivanja, kao i budući projekti ( internaccionalni festival kratke priče, maj 2009., gostovanje svjetkih književnih i umjetničkih imena koje već imamo u dogovorima), garantuju da je knjižara Karver dobar partner za dugoročnu saradnju.

Medijska pokriveniost naših programa je maksimalna, svi elektronski i štampani mediji u Crnoj Gori su naši parteri, a neki od njih medijski sponzori.