You are here:

Knjižara Karver

Novosti 

Popusti u Karveru

Da ovaj decembar lijepo počne, dajemo popust od 20 odsto na sva izdanja Meandar Medija, a iz ponude izdvajamo:

  • Razmišljanja o židovskom pitanju, Žan Pol Sartr
  • Ellis Island, Žorž Perek
  • Pun mjesec u Istanbulu, Branko Čegec
  • Tražeći grob u Clevelandu, Josip Novaković
  • Zagreb antivodič, Zrinka Paladino
  • Što nosim, Amela Frankl
  • Američki studiji danas: identitet, kapital, spacijalnost, Stipe Grgas
  • Zazie u metrou, Rejmond Keno
  • Nitko ne govori Hrvatski, Čegec, Mićanović, Prtenjača
  • Teme i motivi hrvatske fotografije, Želimir Koščević
Meander_popust

Čekamo Vas! 

 

Filozofija u budoaru, noć šesta

Nakon intervjua sa jednim od najeminentnijih američkih nezavisnih režisera Džima Džarmuša, na terasi knjižare „Karver“ imaćete priliku da gledate projekciju  njegovog filma „Kafa i cigarete“.

 Crno-bijeli film iz 2004. godine sadrži nekoliko vinjeta, koje su se prvobitno pojavljivale kao kratki filmovi. Sve zvijezde glume same sebe, a pored cigareta i kafe, dijele i ponešto suptilnije karakteristike...

coffe_and_cigarettes

 

Iako u startu treba naglasiti da je posrijedi film za nešto probraniju (pa i zahtjevniju) publiku, antologija vinjeta „progovoriće" o najdražim porocima.

Kada je 1986. godine snimio prvi od 11 kratkih filmova koji danas čine „Kafu i cigarete“, Džim Džarmuš nije ni sanjao da će jednog dana nastati omnibus.

 

 Projekcija u okviru programa „Filozofija u budoaru“, sada već tradicionalno, počinje u 19h.

 Čekamo Vas na starom mjestu! 

 

Filozofija u budoaru, noć peta

U srijedu od 19h ćete imati priliku da na terasi knjižare „Karver“ čujete mišljenje jednog od najeminentnijih režisera američke kinematografije  Džima Džarmuša.

U videu koji smo Vam pripremili Džarmuš se, između ostalog, osvrće i na ostale režisere i filmove koji su mu bili „zvijezda vodilja“ kroz karijeru.

jim-jarmusch

On je 1975. diplomirao englesku književnost na Univerzitetu Kolumbija, a zatim je na Njujorškom Univerzitetu počeo da pohađa filmsku školu. U međuvremenu je odlučio da napusti studije i da sav novac za školarinu potroši na snimanje svog prvog filma. Thaddeus Sebena, njegov tadašnji mentor najviše mu je u tome pomogao. Tako je nastalo „Konstantno gluvarenje“ (Permanent Vacation), prvi Džarmušev film, koji je predstavio publici karakterističan stil „ozbiljnog humora“ koji se kasnije pojavljuje i u filmovima „Čudnije od raja“ i „Pod udarom zakona“.

Džarmuš je radio kako asistent u nastavi američkom režiseru Nikolasu Reju dok je pohađao Njujorški univerzitet. Zahvaljujući Reju, dobio je priliku da radi kao asistent produkcije u filmu Vima Vendersa „Lightning Over Water“ iz 1980. koji je posvećen Reju.

Za više informacija o ovoj i ostalim projekcijama pišite nam na Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je vidjeli ili pozovite 020 602 625.

Dobro nam došli!

 

Filozofija u budoaru, noć četvrta

I u novembru nastavljamo sa video projekcijama u okviru programa „Filozofija u budoaru“. Večeras u 19h na našoj terasi možete gledati razgovor jednog od najuticajnijih živih intelektualaca Noama Čomskog i vjerovatno najpopularnijeg ekonomiste Janisa Varufakisa.

varufakis_comski 

Avram Noam Čomski američki je lingvista, filozof, pisac, profesor i disident. Čomski je danas najuticajniji kritički mislisac u svijetu, čije polje djelovanja i interesovanja obuhvata lingvistiku, informacione tehnologije, ideologiju, savremeno društvo, politički sistem, obrazovanje i niz drugih sa ovim fenomenima povezanih tema.

Čomski je profesor lingvistike na Masačusetskom institutu za tehnologiju. Zaslužan je za razvoj teorije o generativnoj gramatici, koja se smatra najvećim doprinosom lingvistici napravljenim u 20. vijeku. Kritičkim razmatranjem Skinerovog „Verbalnog ponašanja“, u kome je osporavao bihevioristički pristup proučavanju uma i jezika koji dominira u toku 1950-ih godina, posebno je doprinio razvoju kognitivne revolucije.

Janis Varufakis je grčki ekonomista i političar, koji je od januara do početka jula 2015. bio ministar finansija u ljevičarskoj vladi grčkog premijera Aleksisa Ciprasa. Prije ulaska u politiku, predavao je na atinskom Univerzitetu i služio kao privatni konzultant „Valve Corporation“. U posljednjih pet godina je postao jedan od najpoznatijih svjetskih ekonomista prije svega zahvaljujući žestokoj kritici ekonomske politike EU, prije svega u odnosu na Grčku, odnosno odbacivanju politike rezova za koju drži da je zemljama EU donijela više štete nego koristi.

Za više informacija o ovoj i ostalim projekcijama pišite nam na Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je vidjeli ili pozovite 020 602 625.

Dobro nam došli!

 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL