You are here:

Knjižara Karver

OVA PRIČA

 ''Ova priča'' zaista jeste priča, književni tekst koji dočarava svijet između mogućeg i sanjanog, realnog i istorijskog.

Koloplet zbivanja od pojave prvih automobila i automobilskih trka s početka dvadesetog vijeka i, istorijska i dramatična bitka kod Kobarida u prvom svjetskom ratu koja i dan danas italijanima izaziva teške i mučne osjećaje, samo su dio vremenskih odrednica radnje romana ''Ova priča'' Alessandra Baricca, a njegovi protagonisti idu svojim usudom po Italiji, Sloveniji, Engleskoj i Americi.

Ultimo Pari je dječak koji je proveo život pokušavajući da dovede svijet u red. Imao je pet godina kada je vidio prvi automobil, devetnaest kada je preživjeo poraz u Kobaridu, dvadeset pet kada je srio ljubav svog života, i mnogo više onog dana kada je umro, u jednoj dalekoj zemlji. Ova priča je njegova prica.Obuzet strašću prema automobilskim pistama uopšte, a posebno idealnom pistom koja će, ako je sagradi, simbolizovati čitav svijet, Ultimo Pari, sanja svoj životni san. Ali, san i zbilja ne poklapaju se za njega pa njegov san ostvaruje Elizaveta, Ruskinja koja je zbog oktobarske revolucije prebjegla u Ameriku. Ultimo, čovjek sa zlatnom sjenom i Elizaveta, žena koju nosi bezrazložna zloća prema svima s kojima se susreće. Pa ipak, i ma koliko bili suprotni, Ultimo i Elizaveta doživljavaju magičnu, cijeloživotnu platonsku ljubav.

Alessandro Baricco, pisac koji je stekao slavu prvenstveno romanom “Ocean more”, i svojim osmim romanom iskazuje svoju opsesiju, tako rijetku u današnje vrijeme – Baricco ne piše knjige nego književnost.

 

 

V.B.Z., Zagreb, 2008

184 str, tvrdi povez

ISBN   978-953-201-891-2

 

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

prostory