You are here:

Knjižara Karver

ROĐENI U NEDELJU

Savršen niz slika, majstorski spojenih jezikom filma, oživljava nam glavnog junaka, dečaka Pua, rođenog u nedjelju, što mu, prema vjerovanjima, daje specijalni dar naglašene osjetljivosti i vidovitosti. Njegovo djetinjstvo čine teror starijeg brata, slušanje priča o duhovima, seksualne fantazije, ali i prisustvovanja bolnim svađama roditelja, kao i susreti sa smrću. Nekoliko sekvenci „povrataka u budućnost“, pedeset godina nakon radnje romana, pomaže čitaocu da sklopi i poveže sve slike, bivajući nemim svjedokom posjeta Ingmara Bergmana ocu na samrti.

Konflikti i sukobi, ali i ljubav i humor, uz lirske opise prirode čine ovaj nesvakidašnji roman u kojem, iako skrivene ispod površine, dominiraju sjeta i gorčina, ne ometajući pri tom uživanje i zadovoljstvo čitanja.

Iako je riječ o drugom dijelu svojevrsne autobiografske trilogije – nastavku Najboljih namjera, ovaj roman poznatog švedskog reditelja i scenariste sa lakoćom se može čitati nezavisno. Vremenski pozicioniran u deceniju poslije događanja opisanih u Najboljim namjerama, dijelu u kojem se autor bavio prvenstveno odnosom među njegovim roditeljima na početku veze, ovaj nastavak je potresan i zavodljiv roman o odnosu oca i sina i načinu života velike porodice Bergman za vrijeme boravka u letnjikovcu u drugoj deceniji dvadesetog vijeka.

Po romanu "Rođeni u nedelju" 1992. godine snimljen je istoimeni film u režiji Danijela Bergmana, sina Ingmara Bergmana, koji je potpisnik scenarija.

 

GEOPOETIKA, Beograd, 2011

114 str, meki povez

ISBN  978-86-6145-048-8

 

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

prostory