You are here:

Knjižara Karver

KUTIJA

Proslavljeni njemački nobelovac Günter Grass u ovoj briljantnoj autofikcijskoj knjizi donosi mozaičan i začuđujući pogled na sopstveni život kroz oči svoje djece i, ne manje važno, jedne sasvim neobične fotografske kutije.

Osmoro već odrasle djece okuplja se tokom više mjeseci ne bi li ispripovjedalo i zabilježilo difuzna sjećanja o odrastanju, svom ocu, slavnom piscu, i Mariji, fotografkinji i porodičnoj prijateljici čija mu fotografska bilježenja svakodnevice služe kao nepresušno, katkad i nužno, vrelo inspiracije za njegova dijela.

Marijina je stara Agfa kutija, međutim, sve prije nego jednostavna sprava za bilježenje. Preživjevši ratno razaranje i požar berlinskog ateljea, kutija je postala jedinstvena sprava za prikaz, evociranje i projekciju prošlosti, budućnosti i, iznad svega – želja. Naizgled obične, svakodnevne fotografije prikazuju događaje u rasponu od priželjkivanih ali nikad realizovanih veza i odnosa, do pomorskih udesa, ratnih razaranja i pada Berlinskog zida. Ukratko – istovremeno globalnu istoriju i mnoštvo sasvim ličnih istorija vijekova koje smo ostavili za sobom.

V.B.Z, Zagreb, 2010

206 str, tvrdi povez

ISBN  978-953-304-357-9

 

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

prostory