You are here:

Knjižara Karver

Savremene američke književnice, antologija

Antologija savremenih američkih književnica je prvi sveobuhvatni izbor njihovog proznog stvaralaštva predstavljen ovdašnjoj javnosti i sadrži najbolje priče, eseje ili odlomke iz romana dvadeset i jedne spisateljice – Adrijen Rič, Maksin Hong Kingston, Toni Morison, Maje Anđelou, Alis Voker, Barati Mukerdži, Džulije Alvarez, Sandre Sisneros, Edvidž Dantika, Giš Džen, Luiz Erdrič, Pole Gan Alen, Lezli Marmon Silko, Džamejke Kinkejd, Herijet Malen, Diane Abu-Džaber, Ejmi Ten, Barbare Kingsolver, En Tajler, Izabel Aljende i Džampe Lahiri.
Pored imanentnih kvaliteta koji se tiču literarne vrijednosti, ovi prozni tekstovi prate i razvoj tema i narativnih strategija pripovjedača različitih etničkih zajednica – angloameričke, afroameričke, hispanoameričke, azijskoameričke, indijanske, indijskoameričke i arapskoameričke – i nude uvid u razvoj etničke književnosti u Americi, onoga što je danas i dovelo do decentralizacije tradicionalnog književnog kanona i akademskog načina čitanja.
Pokazujući da su nacionalni identitet, istorija i kultura samo konstrukcije koje su potrebne društvu da bi moglo da funkcioniše kao cjelina, one u isto vrijeme dovode u pitanje njihovu legitimnost. Otkrivajući vezu između istorije i fikcije, sugerišu da se istorija ne sastoji samo od jedne verzije događaja, već da se uvijek iznova stvara, u slojevitom procesu društvenog samooblikovanja. Prelazi naracije između prošlosti i sadašnjosti naglašavaju nestabilnost ovih kategorija. Prošlost je otjelotvorena u jeziku i kulturi manjinske zajednice kojoj se autorke vraćaju kroz sjećanje, dok sadašnjost pripada dominantno determinišućoj američkoj kulturi i jeziku.
Zahvaljujući prelazima između kultura, prošlosti i sadašnjosti, različitim jezicima, običajima, vjerovanjima i usmenom predanju, književnice čija su dijela predstavljena u antologiji, svaka za sebe, uspjele su da stvore nove forme i nove trendove koje ih danas čine jedinstvenim i prepoznatljivim na svijetskoj književnoj sceni.
A sama ova knjiga, podrazumjevajuće rasuta, bogata čarolijom, uvodi čitaoca u jedan svijet nevjerovatnih perspektiva.

 

Agora, Zrenjanin, 2009

356 str, tvrdi povez

ISBN  978-8-6053-021-1

 

 

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

prostory