You are here:

Knjižara Karver

Džejms Džojs od A do Ž

Istaknutiji pisci po pravilu dobijaju mjesto u enciklopedijama. Mnogo je rijeđi slučaj, iz razumljivih razloga, da pisci dobiju svoju ličnu enciklopediju. Naslov Džejms Džojs od A do Ž na pravi način rezimira ambicije i obim ovog dijela. U pitanju je svojevrstan “bukvar” koji je napisan tako da pojašnjava aspekte Džojsovih spisa na dva nivoa. U ovoj knjizi se identifikuju glavni međutekstualni uticaji, tumače aluzije na važne likove, lokacije, ideje i događaje kojih ima na pretek u njegovim dijelima. S druge strane, ona usmjerava pažnju na vantekstualni materijal koji je oblikovao Džojsovu prozu povezujući osobe, mjesta, koncepte i događaje u njegovom životu sa odgovarajućim pojavama u njegovom dijelu.
Dakle, knjiga u enciklopedijski konciznom obliku daje osnovne informacije koje su potrebne da se razumije i uživa u čitanju Džojsa i to ne samo o određenim aspektima njegovog književnog dijela, već i o kulturi, istoriji, biografiji i kritici, koje čine njegov okvir.

“Svima onima, koji od Džojsa zaziru kao od pdrazumevano”teškog” i nepristupačnog pisca, ova knjiga moći će da posluži kao ulaznica u jedan od najosobenijih i najčudesnijih umjetničkih svijetova u novijoj istoriji svjetske književnosti, dok će onima koji se sa ovim piscem odavno znaju ponuditi mnoštvo neodoljivih podsticaja za nova čitanja.” Zoran Paunović

 

AGORA, Zrenjanin, 2006

384 str, meki povez

ISBN  86-84599-25-X

 

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

prostory