You are here:

Knjižara Karver

Prvi internacionalni sajam knjiga Podgorica

Knjižara Karver učestvuje na Prvom internacionalnom sajmu knjiga Podgorica 2015.  koji će biće održan od 18. do 22.novembra. Sajam je nova književna manifestacija nastala na inicijativu Glavnog grada, a u organizaciji Sekretarijata za kulturu i sport, uz podršku Ministarstva kulture i Capital Plaze. Manifestacija će biti organizovana u Capital Plazi u čijem će suterenu biti glavni izlagački prostor, a sajam će za posjetioce biti otvoren svakog dana od 10-20h. 

10 godina knjižara Karver nudi čitaocima izbor naslova izdavača iz regiona, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i veliki broj knjiga izdavača iz Crne Gore. Na štandu knjižare Karver naći će se izdanja koja nisu zastupljena među izlagačima i naslovi koje smo objavili u posljednjih 10 godina, uz popust od 20 % do 50%. 

Najavljujemo programe čiji je inicijator knjižara Karver i koji će biti održani u prostoru sajamskih promocija izdavača i autora.

 Prvi program Knjižara Karver – najbolja kratka priča se održava u srijedu 18.novembra od 16-17h.

Učestvuju: Književnik Sreten Asanović, direktor francuskog kulturnog centra Jean–Jacques Forté, književnik i prevodilac Aleksandar Bečanović i za knjižaru Karver Varja Đukić. Program je posvećen promociji crnogorskih autora u prevodu na francuski i engleski jezik.

Knjige Les Nouvelles – izbor pet priča Balše Brkovića, Andreja Nikolaidisa, Ognjena Spahića,Aleksandra Bečanovića i Vladimira Vojinovića u prevodu na francuski jezik; i Short stories, priče Sretena Asanovića, Ognjena Spahića, Vladimira Vojinovića, Andreja Nikolaidisa, Lene Ruth Sterfanović, Balše Brkovića, Zuvdije Hodžića, Bosiljke Pušić, Aleksandra Bečanovića i Jovana Nikolaidisa u prevodu na engleski jezik.

Knjige će biti dostupne u PDF formatu na veb stranici www.karver.org.

Sreten Asanović je rođen 1931.godine. Bio je glavni urednik brojnih časopisa, predsjednik Udruženja književnika CG, predsjednik Saveza književnika Jugoslavije. Knjige: “Dugi trenuci” (1956), “Ne gledaj u sunce” (1960), “Igra vatrom” (1966), “Lijepa smrt” (1971), “Opojno piće” (1977), “Noć na golom brdu” (1980), “Lice kao zemlja” i “Martini i pelegrini” (2000). Dobitnik je prestižnih književnih nagrada, poput Nagrade UKCG (1957), Nagrade oslobođenja Podgorice (1968), Trinaestojulske nagrade (1972) i Goranove nagrade za najbolju knjigu godine (1981).

Jean–Jacques Forté je doktorirao filozofiju.Prvi je savjetnik Ambasade Francuske u Crnoj Gori, savjetnik za saradnju i direktor Franuskog Instituta u Crnoj Gori.

Aleksandar Bečanović (Bar1971.) je crnogorski pjesnikprozaik, prevoditelj, književnifilmski kritičar. Radio je kao urednik kulture u crnogorskom nedjeljniku Monitor i u uredništvu časopisa za kulturu PlimaArs. Dobitnik je književne nagrade Risto Ratković za najbolju knjigu poezije u Crnoj Gori 2002. Prevodi s engleskog, većinom filmsku teoriju. Do sada je objavio pet knjiga poezije, dvije zbirke priča, roman Arcueil (2015) i Leksikon filmskih režisera (2015).

Varja Đukić je rođena 1962. u Zagrebu, diplomirala na FDU Beograd odsjek gluma. Igrala u preko 100 pozorišnih, filmskih, televizijskih, radio predstava i drama, režirala i igrala predstave Ovaj smak sveta, Tebi iz jučerašnje, Post Scriptum. Dobitnica brojnih međunarodnih i domaćih nagrada za glumu. 2005. godine osnovala knjižaru Karver u Podgorici. Živi i radi u Podgorici.

 

18. 11 u 18:30 na štandu knjižare Karver će biti organizovano potpisivanje foto monografije Podgorica kroz vjekove-Stara varoš i Nova varoš Zorana Fatića. Ova fotomonografija je prikaz Podgorice, od njenog prvog pomena 1326. godine do početka Drugog svjetskog rata, koji će posebno koristiti mladim generacijama, koje nedovoljno znaju o gradu u kojem su rođeni a u kojem su živjeli njihovi preci. Sadrži se 520 fotografija i 400 priča o nekadašnjoj Podgorici.

 

U subotu, 21.novembra od 16-17h biće organizovana promocija knjige Luđak je vječno dijete- Partizanski eseji, Boža Koprivice (Sibila d.o.o. 2015)

Učestvuju: dramaturg Borka Pavićević, pisac i dramaturg  Božo Koprivica, književnik Saša Ilić, psiholog i esejista Milorad Simunović i za izdavača Varja Đukić.

Knjiga sadrži eseje o Mirku Kovaču, Danilu Kišu, Mihailu Laliću, Pavlu Goranoviću, Miodragu Vukoviću, Ljubu Đurkoviću, Miliji Pavićeviću, o predstavama CNP-a, i predstavljaju vrhunce književne esejistike, pa su time veoma značajan prilog teoriji savremene crnogorske književnosti.

 

Borka Pavićević je rođena u Kotoru, 1947. Dramaturg u pozorištima Atelje 212, BITEF, u pozorištima u Zenici, Splitu, Skoplju, Ljubljani, Subotici i Beogradu (1978-91.);osnivač teatra 'Nova osećajnost' u Staroj beogradskoj pivari;učesnica pokreta KPGT (Kazalište, pozorište, gledališče, teatar, 1984-91.);umjetnička direktorka Beogradskog dramskog pozorišta;osnivač i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju, Paviljon Veljković u Beogradu (od 1994).Pisac kolumni u Susretu, Vreme i Danas. Objavila dvije zbirke eseja - «Na ex - Postdejtonska moda» i «Moda» .

Božo Koprivica je rođen u Nikšiću, 1950.Diplomirao je svjetsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Autor je knjiga: Dribling - 1001 noć, Volej i sluh, Kiš, Borhes, Maradona, Vreme reči: razgovori sa Pekićem, Samo bogovi mogu obećati ,Luđak je vječno dijete-Partizanski eseji;urednik Zbornika eseja o Danilu Kišu.

Saša Ilić je rođen 1972. u Jagodini. Objavio je pet knjiga proze. Bio je jedan od pokretača i urednik književnog podlistka Beton u dnevnom listu Danas. Piše redovno za Peščanik i zagrebačke Novosti.

Milorad Simunović je rođen 1951. na Žabljaku. Vanredni je profesor Univerziteta Crne Gore, Filozofskog  fakulteta u Nikšiću, predavać na predmetima psihologija umjetnosti i psihologija ličnosti. Autor je studija iz oblasti psihologije, piše esejistiku o književnosti i likovnoj umjetnosti.

 

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

Novosti (News)

Knjižara Karver traži radnike

Knjizara kafe Karver traži odgovornu osobu za rad...

Popusti u Karveru

Da ovaj decembar lijepo počne, dajemo popust od 20...

Filozofija u budoaru, noć šesta

Nakon intervjua sa jednim od najeminentnijih američkih...

Filozofija u budoaru, noć peta

U srijedu od 19h ćete imati priliku da na terasi knjižare...

Filozofija u budoaru, noć četvrta

I u novembru nastavljamo sa video projekcijama u okviru...

Knjiga dana: Strategija plavog okeana

Knjiga dana! Danas preporučujemo: „Strategija...

Sjutra treća noć programa „Filozofija u budoaru“

Knjižara Karver nastavlja sa video projekcijama u...

Varja Đukić na Edinburškom festivalu

Varja Đukić, glumica, osnivač i direktorica knjižare...

Dan knjižare Karver, 12.4.2017. u 21h

U srijedu 12. aprila od 21:00h, knjižara Karver...

Srijeda 22.02. 2017. U 19 h 22.02 Danilo Kiš

  U srijedu 22.februara 2017. godine u 19h Knjižara...

module by Inspiration
prostory