You are here:

Knjižara Karver

Veoma blaga smrt

CIJENA: 5,00 euraPovodom sto godina od rođenja francuske spisateljice Simone de Bovoar, izdavačka kuća Plavi jahač predstavila je nedavno njenu novelu Veoma blaga smrt, koju su neki kritičari ocijenili kao De Bovoarinu najbolju i najnježniju knjigu.

Autorka je u ovoj kratkoj noveli opisala agoniju svoje majke na samrti, zbog čega je svojevremeno (knjiga je u Francuskoj objavljena 1964. godine) naišla na primjedbe nekih kritičara da se „drznula da hvata biljeleške pored uzglavlja samrtnice“. Urednica Plavog jahača, Nataša Marković kaže da su mnogi čitaoci rekli da im je ova mala knjiga pomogla da podnesu agoniju nekog dragog bića. To nije spisateljičino puko mirenje sa smrću dragog bića, nego pre svega pobuna protiv smrti, kaže Markovićeva i citira Simonu de Bovoar: Beleženjem mučnih iskustava, pisci postižu da ona postanu opšta i omogućavaju čitaocima da na dnu svojih pojedinačnih nesreća upoznaju utehe bratstva. Prevodilac Mirjana Vukmirović kaže da će mnogi zaplakati čitajući ovu knjigu poznate spisateljice i prijateljice Žan-Pola Sartra. Ako budete i zaplakali, biće dobro, jer ćete imati osećanje rasterećenja, kaže Vukmirovićeva.


PLAVI JAHAČ, Beograd, 2007
89 str, meki povez
ISBN 978-86-481-0038-2
Naručite on-line

 

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

prostory