You are here:

Knjižara Karver

Centimetar od sreće

Peti Koščecov roman je kompleksan, snažan i tjeskoban. Sve nijanse crnila su tu. Ipak, ne nedostaje ni infiltriranosti svih pora dobrom dozom ljekovitog crnog humora, u čemu je autor majstor. Često spominjani uz njega užitak u pisanju koji rezultira čitateljevim užitkom u čitanju nipošto nisu puke fraze koje inače znaju krasiti korice knjiga.

Tema knjige je donekle Houellebecqovska - negativna utopija u bliskoj nam budućnosti. Apokalipsa je u tolikoj mjeri zamisliva da je zbog toga stravična. Dobrano nas je već načelo: otuđenje i usamljenost, kompjuterizacija koja uz jedno dobro daje i dva zla, konzumerizam, enormna medijska agresija, strah od nepredvidivih klimatskih promjena, porast kriminala i korupcije, teror korporacija, bujanje čudnovatih boleština i zaraza, ptičja gripa, prijetnje glađu i nedostatkom energenata...

No, Koščecova distopija nije napisana poput senzacijskog izvještaja niti je to literarno uobličena gola slutnja kraja. Iako po prvi put nije napisao roman u ich-formi, nema očekivane distanciranosti, jer kroz osobne drame svojih likova, njihove ispovijedi i tok svijesti, autor pripovijeda na intiman način, s pravom mjerom ganuća.

Urušavanje svijeta prikazano je kroz četiri mlada lika, dva muškarca i dvije žene. Zovu se (simbolično): Rolo, Kix, Maša i Taša. Pristigavši iz svojih tranzicijskih zemalja, našli su se u studentskom domu, kao postdiplomci i stipendisti u inostranstvu. Zbog naglaska na globalnosti događaja, nigdje se niti ne navode lokacije. Radnja počinje 1990-e i razvija se kroz 30-tak godina, za koje vrijeme pratimo njihove živote u shizofrenim skokovima i nepravilnostima, njihovu razlomljenu degradaciju. Nekima će zasigurno zasmetati skokovitost fabularnog toka, no ona je već nametnuta samom temom.

 

 

PROFIL, Zagreb, 2008

294 str, meki povez

ISBN   978-953-12-0907-6

 

 

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

prostory