You are here:

Knjižara Karver

Crvenkapica

 

Nakon kratkog izleta u melodramu s romanom Kuća njene majke Jurica se Pavičić novim rukopisom vratio na teren na kojemu se puno bolje snalazi. Njegov peti roman ponovo je po žanrovskom određenju triler sa, za njega karakterističnim, jakim socijalnim motivom. Pavičićeva Crvenkapica ustvari je svojevrsna intertekstualna parafraza slavne istoimene bajke, iz idilične razlistale šume preseljena u njenu modernu, urbanu  dvojnicu - grad Zagreb.

 

U Pavičićevom romanu pobožna se i krotka djevojka Mare (Crvenkapica) iz dalmatinske provincije s košarom punom darova upućuje teti (baka) u Zagreb, te pritom susreće opasnoga vuka (u liku taksista Vinka Vuksana). Vuksan - pritisnut dugovima i prijetnjama kamatara, a sa ženom u osmom mjesecu trudnoće - čuvši od Mare da joj je teta bogata i stara, a živi sama, stupa u grabežnu zločinačku akciju. Sve na koncu naravno svršava u krvi, ali uz mali odmak od odabranog predloška - Pavičić je svoju krvavu bajku svjesno lišio lika lovca, jer mu je namjera bila prikazati dvije generacije žena, jednu stasalu u vrijeme socijalizma i drugu odgojenu u devedesetima. Kroz njihov odnos Pavičić odslikava i odnos hrvatske periferije i zagrebačke metropole pa religiozna, pasivna i poslušna Mare simbolizuje zapostavljenu i gospodarski ruiniranu provinciju dok je odlučna i energična teta Olga naprednija od svoje mlade malomišćanske nećakinje upravo onoliko koliko je i Zagreb ekonomski razvijeniji u odnosu na zapuštenu periferiju.

 

 

VBZ, Zagreb, 2006
195 str, meki povez
ISBN  953-201-574-4
 

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

prostory