You are here:

Knjižara Karver

Les Nouvelles / Kratke priče

U izdanju knjižare "Karver" ("Sibila" d.o.o.), ediciji "Katedrala", izašla je iz štampe knjiga novih priča crnogorskih autora "Les nouvelles / Kratke priče".

Autori čije se priče nalaze u knjizi su: Aleksandar Bečanović ("Pred dvanaesti čas"), Balša Brković ("Priča o berlinskom krugu"), Andrej Nikolaidis ("Mesar"), Ognjen Spahić ("Na pogrešnom mjestu") i Vladimir Vojinović ("Ikona").

Dvojezično izdanje knjige donosi prijevod navedenih priča na francuski jezik, koji su radili prevodioci: Danijela Ljepavić, Olivera Terzić, Milica Nikić, Dubravka Vuletić i Ivana Jablan. Lekturu priča na crnogorskom jeziku izvršio je Goran Popović, dok je lekturu prijevoda na francuski jezik radio Olivier Pineau.

"Crnogorska književnost je, iz perspektive Zapadnog čitaoca, još uvijek nešto nepoznato i egzotično. Kao i sama Crna Gora: sa svojim tako afričkim imenom (Montenegro), tako antičkom (spartanskom) istorijom i tako evropskom i mediteranskom geografijom.

Priče koje su pred vama za cilj imaju da raskrinu zavjesu iza koje je skrivena crnogorska književnost. Odabrani autori, raznovrsnost poetika i književnih postupaka svjedoče o književnoj sceni koja vri, o generaciji pisaca koja je epohalne promjene crnogorskog društva ne samo literarno, nego i vrlo aktivistički i politički - uobličila.

Umjesto zapadnih stereotipa i imperijalizma mašte, umjesto postkolonijalnih tumačenja i političke korektnosti prema apstraktnom Drugom, nudimo vam istinsku, nježnu i brutalnu, živu crnogorsku književnost.", kazao je u uvodnom dijelu knjige Andrej NIkolaidis, urednik za ovo izdanje.

Dizajn knjige potpisuje Ana Matić, a ilustarcije unutar knjige studenti Fakulteta likovnih umjetnosti, Cetinje.

 

 

Knjižara "Karver" (Sibila d.o.o.), Podgorica, 2009.
178 str, meki povez
ISBN 978-9940-9215-1-4
 

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

prostory