You are here:

Knjižara Karver

Tri čoveka na biciklu

Kuda idete?

U Istanbul.

Tršćanski granični prelaz, 16 časova, sjeveroistočni vjetar. Slovenački carinik poredi lica biciklista koja su se niotkud tu stvorila, sa fotografijama na njihovim pasošima. Altan Frančesko, 58, vinjetista. Rigati Emilio, 47, profesor. Paolo Rumic, 53, novinar. Tri ludaka u gaćama čekaju pred državnim autoritetom, uživaju u efektu svog debilnog odgovora. Znaju da čovjek u uniformi mora na brzinu da izračuna mnoga nenormalna rastojanja. Prvo, između sporosti bicikla i dužine puta, dvije hiljade kilometara. Drugo, između zrelih godina putnika i njihovih globtroterskih ruksaka. Treće, između uzvišenosti krajnjeg cilja i bijede koja se nalazi između sopstvenog rutinskog pitanja i ovako neuobičajenog odgovora, izvaljenog sa perfidnom neodređenošću. Istanbul, kao da kažu Trevizo, Udine, Ljubljana.

Mi smo Kurdi koji se vraćaju kući. Emilio prekida tišinu, zaboravlja da zvjezdice imaju malo smisla za humor. Ali upalilo mu je, vic probija uniformu, policajac se smiješi i mi lagano uzlijećemo ka šumama Slovenije, uputivši se koridorom ilegalaca, ali u suprotnom smjeru, od najrupičastijeg graničnog prelaza Evrope ka glavnoj stanici za azijatsku emigraciju. Idemo tamo namjerno, u inat našem poštovanom ministru za imigraciju. Zbogom Zapade, restorani, glatke ulice, mousse au chocolat. Ide se na Orijent, odakle ljudi bježe. U inat Bosiju i svinjskoj pišaćki, Berluskoniju i pendrekašima iz Đenove, mi tražimo dno Evrope. Bugare, Cigane, Srbe, narode prašnjavih geografskih širina izvan Ujedinjene Evrope. I pitamo se da li to što idemo svojim biciklima nije anarhično, antiglobalistički. Dakle, ljevičarski.

 

GEOPOETIKA, Beograd, 2003

177 str, meki povez

ISBN   86-7666-011-5

 

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

prostory