You are here:

Knjižara Karver

Poglavnikova bakterija

U novoj proznoj knjizi Borisa Dežulovića Poglavnikova bakterija opet prepoznajemo vrline koje su ovog pisca učinile tako omiljenim širom jugoslovenskih prostora: virtuozno pripovijedanje, originalan humor, vješto poigravanje s kojekakvim žanrovima, stilovima i diskursima.

Koje god da se teme dohvati, svejedno je li riječ o teoriji zavjere, fudbalskim navijačima, ratnim sudbinama ili morskim psima, on piše lako, kompetentno i zabavno. Sam čitalac ponekad nije siguran želi li ga Dežulović nasmijati ili rasplakati, jer se u ovim prozama spaja nespojivo. Jedno je sigurno - niko danas u hrvatskoj književnosti tako ambiciozno ne kalemi najduhovitije poente s onim najmračnijim, ili opuštenost i eleganciju s moralnom odgovornošću.

Kritičari su već ispisali brojne reference na koje se Dežulović poziva u svojoj poetici. Čitaocima je možda važno, a možda i ne, da je ovaj pisac učenik Groucha Marxa i Montyja Pythona. Oni već znaju da Dežulovićeva proza spada među one, ipak rijetke, stranice hrvatske književnosti u kojima će sigurno uživati. Nakon što je prvim romanom Christkind (2004) osvojio Nagradu Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo, a drugim Jebo sad hiljadu dinara (2005) širu publiku, Boris Dežulović (1964) svojom prvom knjigom priča Poglavnikova bakterija zasijeda na sam vrh hrvatske književnosti.

 

 

VBZ, Zagreb,2007

140 str, meki povez

ISBN    978-953-201-733-5

 

 

 

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

prostory