You are here:

Knjižara Karver

Dona Perfekta

Benito Peres Galdos (1843-1920), po mnogima najveći španski pisac XX vijeka, napisao je preko trideset romana, dvadeset četiri pozorišna komada i više od četrdeset različitih književnih djela u koja spada i romansirana istorija Španije. Smatraju ga direktnim sledbenikom Servantesa, jer se između ova dva genijalna Španca nije pojavio nijedan pisac sa književnim opusom takvih razmjera. Ovog vrhunskog stilistu odlikuje maestralna upotreba jezika, uvijek začinjenog poslovicama i narodnim izrazima koji odražavaju bogatstvo španske duhovne riznice.

Dona Perfekta je jedan od prvih socijalnih romana Benita Peresa Galdosa u kojem on nastoji da sagleda probleme Španije krajem XIX vijeka. Zato smješta radnju u imaginarni grad (ali ne i nestvaran) - Orbahosu - koji je snagom piščevog talenta postao jedan od najmarkantnijih gradova u književnoj geografiji Španije. Ključni problem je netolerancija koja je dramatično artikulisana u sukobu provincijskog, tradicionalnog i primitivnog pogleda na svijet i njemu suprotstavljenog evropskog, slobodoumnog. Ovo remek djelo španske književnosti i danas je veoma čitano, a njegov poziv na toleranciju, danas je možda aktuelniji nego ikad.

 

 

CLIO, Beograd, 2007

244 str, tvrdi povez

ISBN    978-86-7102-296-5

 

 

 

 

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

prostory