You are here:

Knjižara Karver

Biografija gladi

Od nje ništa manje nijesmo ni očekivali. Nakon dvanaestak proslavljenih romana, Amelie Nothomb, ekscentrična belgijska književnica, skida masku. Na svoj način. Pedantno, ironično, inteligentno. Poveznica ove jedinstvene biografije i ključ uspjeha književnice koja svake godine obara rekorde u prodaji jeste - glad, nad-glad, koja u Amelie živi od najranijeg djetinjstva. Glad za svime: za slatkišima, za Japanom, za porodičnom ljubavlju, za kruškovačom, za vodom, za mapama, za knjigama i riječima. Nikada sita, vječno na iglama, konzulova kći opisuje godine svog odrastanja i pritom pokojom rečenicom ili anegdotom suptilno rasvjetljava slojevitost vlastitog književnog djela.

Japan, Kina, New York, Bangladeš, Burma, Laos - do 17. godine Amelie živi u ritmu očevih diplomatskih službi, životom kulturnog nomada koji joj udesetostručuje znatiželju i ubrzava sazrijevanje: s četiri godine bježi iz vrtića i na sastancima prazni čaše šampanjca koje su gosti odložili; sa šest godina zna napamet kartu svijeta, čita Priče iz hiljadu i jedne noći; s osam godina lomi srca djevojčica u Francuskoj školi u New Yorku i guta Igoove Jadnike; s trinaest pije ne bi li zaboravila da je već trinaestogodišnjakinja i, gladna gladi, započinje dugu borbu s anoreksijom. S petnaest godina, umjesto da se prepusti smrti, počinje jesti, čita Montherlantove Djevojke i zaključuje da treba postati sve samo ne žena. Postaje, dakle, književnica. Riječi grize kao što je u djetinjstvu grizla čokoladu, jednako proždrljivo, ali više nema skrivanja: sve iznosi na vidjelo i dokazuje da vlastiti uspjeh duguje nezasitoj gladi za životom.

 

VUKOVIĆ&RUNJIĆ, Zagreb, 2008

199 str, meki povez

ISBN  978-953-286-015-3

 

 

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

prostory