You are here:

Knjižara Karver

Devojka iz Bagdada

Njena majka potiče iz malog mjesta u blizini maglovitog Praga, njen otac iz mirisima i protivurječnostima prebogatog Bagdada. Mišel je plod velike ljubavi, ali i dvije potpuno različite kulture koje će u sebi vremenom pomiriti, ali koje zapravo nikada neće uspjeti da uspostave pravi dijalog i odnos povjerenja, što će bolno obilježiti njen život i život njenih najbližih. I dok djetinjstvo za nju protiče kao u bajci, čitalac stiče uvid u način života ljudi iz neposrednog okruženja Sadama Huseina, sociološku skicu malo poznatog, oduvijek intrigantnog ambijenta.

Kako Mišel odrasta, a stvari počinju da se komplikuju i porodični otrovi izlivaju, ona će shvatiti u kojoj mjeri je njeno vaspitanje, u kome su se vjerske ceremonije i časovi trbušnog plesa smjenjivali s knjigama i putovanjima, bilo plod teškog saveza Istoka i Zapada, koji će se u njenom slučaju raspasti na najdramatičniji način: u trenutku kada počinje rat s Iranom i propast svega što je Bagdad za nju bio, izdaje je i napušta njen idol i zaštitnik, otac koga obožava. Jedini izlaz je da se s majkom vrati u Evropu, jer u kulturi u kojoj je odrasla napuštena porodica nema nikakva prava ni zaštitu. Ali može li se zaboraviti Bagdad u tadašnjoj Čehoslovačkoj, suviše siromašnoj da bi se radovala gostima?

Od modernog i blještavog Iraka, koji manje poznajemo, do postkomunističkog Praga kroz užas rata i diktature, Devojka iz Bagdada nudi toplu, uzbudljivu priču o ženi koja pokušava da ostvari svoje snove.

 

Sezam Book, Zrenjanin, 2008.
232 str, meki povez
ISBN 978-86-86003-64-5
 

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

prostory