You are here:

Knjižara Karver

SHORT STORIES – Contemporary Montenegrin Short Stories

Knjižara “Karver” je u ediciji “Kadedrala” nedavno objavila knjigu SHORT STORIES ─ Contemporary Montenegrin Short Stories. Ovo je  druga po redu u ovoj ediciji, nakon LES NOUVELLES / KRATKE PRIČE (2009), koju čine priče savremenih crnogorskih autora sa prijevodima na francuski jezik. U zbirku savremenih kratkih priča crnogorskih autora prevedenih na engleski jezik  SHORT STORIES ─ Contemporary Montenegrin Short Stories, uvrštene su priče koje predstavljaju presjek autentičnih crnogorskih proznih glasova koji su obilježili ovdašnju književnost u posljednje dvije decenije. Knjiga sadrži sljedeće priče: “Cut, Copy, Paste”, Ognjen Spahić, “Igra vatrom”, Sreten Asanović, “Krug”, Jovan Nikolaidis,  “Ludi Živan”, Bosiljka Pušić, “Doživljaj Parmenida Pejanovića iz godine 1958”, Balša Brković, “Tijela”,  Andrej Nikolaidis, “Tranzicija”, Vladimir Vojinović, “Pred dvanaesti čas” Aleksandar Bečanović, “Točak sreće”, Lena Ruth Stefanović, “Igra”, Zuvdija Hodžić i “Splav meduze”, Dragan Radulović.

Izbor priča, lekturu i redakturu uradio je Zoran Paunović, jedan od najznačajnih prevodilaca sa srpskog na engleski jezik. Profesor je engleske književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu i Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Kao esejista i prevodilac, bavi se engleskom, američkom i irskom književnošću. Autor je studije o Vladimiru Nabokovu (Gutači blede vatre, 1977). Pored romana “Uliks” Džejmsa Džojsa, prevodio je i dela Džozefa Konrada, Džulijana Barnsa, Vilijama Trevora i drugih pisaca, kao i knjige za djecu. Za svoj prevodilački rad višestruko je nagrađivan. Autor je brojnih članaka i ogleda iz oblasti književnosti i popularne kulture. Prevodioci izdanja su Terence McEneny i Randall A. Major, profesori na Univerzitetu u Novom Sadu i drugim uglednim obrazovnim institucijama, sa dugogodišnjim prevodilačkim iskustvom. Terence McEneny studirao je lingvistiku, engleski, španski, kao i japanski jezik i književnost. Predavao je engleski jezik na više Univerziteta u Americi, zatim u Tuzli, Sarajevu, a od 2005. god. predaje in a Univezitetu u Novom Sadu. Prevodi sa srpskog i španskog jezika beletristiku, kao i literaturu u širem smislu Randall A. Major je snovne studije završio na Univerzitetu Bejlor, (Baylor University, Waco, Teksas). Magistarski rad odbranio  temom koja se odnosi na probleme u prevođenju sa srpskog na engleski jezik. Do sada je preveo više stotina radova iz različitih oblasti kao i nekoliko knjiga iz oblasti humanistike i beletristike. Radio je na Filosofskom fakultetu u Novom Sadu, u Institutu za strane jezike, na Filosofskom fakultetu u Banjaluci i Palama

 

Osim navedenim autorima, ovakav projekat umnogome će pomoći prevodiocima i afirmisati samo prevodilaštvo. Zbirka priča crnogorskih autora u prijevodu na engleski jezik, pomoći će i uticati na osnaživanje prevodilaštva, naročito njegovog zapostavljenog dijela (književnog prijevoda) koji nikada nije doživio svoju punu valorizaciju u Crnoj Gori. Ovo je knjiga koja na sistematizovan način, domaćim snagama promoviše domaće stvaralaštvo u inostranstvu. Takođe, ovo predstavlja ogroman stimulus i za ostale prevodioce u Crnoj Gori, koji bi kroz projekte ovog tipa u budućnosti mogli da objavljuju svoje prijevode, da usavršavaju svoja prevodilačka dostignuća čime se posljedično razvija mogućnost za unapređenje i obostranu spregu između pisaca i prevodilaca.

 

 

SIBILA, PODGORICA, 2010

143 str, meki povez

ISBN   978-9940-9215-3-8

 

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

prostory