You are here:

Knjižara Karver

Sfere I, Mehurovi

Pisac sigurne i razigrane ruke, maštoviti erudita, odvajkada u simbiotičkom odnosu sa umjetnošću, duhovit i drzak, Sloterdijk se "skromno" upušta u tumačenje istorije čovječanstva, ali na svoj način, uz pomoć pojma i fenomena sfere, sferičnih oblika, među kojima se mehurovi nalaze na istaknutom mjestu (njemačko Blasen znači mehur, ali i bešika). Prva knjiga trotomnih Sfera ("Fedon", Beograd 2010, u briljantnom prevodu Aleksandre Kostić) u podnaslovu ima upravo mehurove.

Sloterdijk ispisuje jednu alternativnu istoriju svijeta u kojoj središnje mjesto zauzima umjetnost, a da se, uprkos tome, politički momenat zapravo ne zanemaruje., jedino što se o njemu piše na način drugačiji, uzbudljiviji, bliži i, istovremeno, dalji od svega što nam je teorija u stanju ponuditi.

Već to što ga akademska filozofska zajednica odbacuje kao strano tkivo, što ga prezire i otprema među medijske teoretičare, šarlatane, scandal-makere, a uglavnom i neznalice, odlična je preporuka za spise Petera Sloterdijka. Sloterdijku se ne može prigovoriti da ne poštuje pravila akademske igre – poštuje ih, njegovi su tekstovi potkrijepljeni svim potrebnim akademskim pomagalima u vidu fusnota i jasno navedenih referenci – lom nastaje na dubljoj, temeljnijoj ravni: Sloterdijk piše paralelno sa glavnim tokovima, on nikada nije u njima. A profesori to ne praštaju. Naročito ako je pisac briljantan. Filozofija profesora filozofije stvara instituciju tako što njeguje rituale, što golim ponavljanjem učvršćuje identitet institucije i tako je reprodukuje: ispiti, ispitna pitanja, obavezna literatura, broj stranica koje se imaju pročitati, izbor autora (među kojima, razumuje se, nema Sloterdijka), udžbenici, satnice... sve to obezbjeđuje kontinuitet i stalnost instituciji školske filozofije. Institucija je, po svome ustrojstvu, konzervativna i, strogo uzev, tome se nema šta previše zamjeriti. Sloterdijkovim riječima (koje bilježi Hans-Jirgen Hajnrih), "profesor filozofije prilagođen je univerzitetu kao pingvin Antarktiku". Problem nastaje kada tako sklerotizovana institucija izgubi osjećaj da mora nešto da promijeni kako bi uopšte preživjela, da uvede razliku u sopstvene rituale, da, na trenutak, izađe iz sebe i sebe osmotri spolja (što umije biti neprijatan prizor). U profesorskoj filozofiji razlika u najboljem slučaju može da bude predmet ispitivanja, ali ne i pokretački motiv rituala koji žive od ponavljanja bez razlike. Sloterdijk, dakle, napada strukturu golog ponavljanja, on odbija rituale, postavlja pitanja tamo gdje im nije mjesto i sebi tako, bez greške, stvara neudobnu poziciju enfant terrible njemačke filozofije.

 

Sloterdijk postavlja eminentno političko pitanje: šta je to što ljudsku zajednicu drži na okupu, šta je to jedno u zajednici oko kojeg se zajednica okuplja? Ili se ljudska zajednica, možda, već nalazi u nečemu što joj, a da ona to ne zna, daje oblik, možda je ona usred nečega što je, kao nekakav mehur, spolja drži na okupu? Ili je, naposletku (ili na početku), ljudska zajednica jedan specifičan ne-fizički, zakrivljen, sferičan prostor u vječitom nastajanju i nestajanju – prostor intime? Upravo se ideja intime kao specifičnog prostora nalazi u osnovi Sloterdijkove knjige.

FEDON, Beograd, 2010

641 str, tvrdi povez

ISBN  978-86-86525-21-5

 

 

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.me



radno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

prostory