You are here:

Knjižara Karver

SIMPSONI I FILOZOFIJA

ur. William Irwin, Mark T. Conard, Aeon J. Skoble

Izučavanje crtane serije, posebno one koja je planetarno popularna kao Simpsoni, može se isprva učiniti kao posao ispod časti ikome ko se okitio akademskom titulom. No, skupina profesora, asistenata, filozofa i jedan nastavnik matematike dokazaće snobovima da su bili u krivu. Štaviše, zapanjiće vas broj njihovih referenci na mnogobrojne američke serije, igrane i crtane, počevši od prastarih Dallas i Volim Lucy do Porodice Jetson i Ludih sedamdesetih, da ćete se na kraju zapitati sastoji li se studij filozofije od gledanja televizije i zašto vas niko nije upozorio na to kad ste hrlili upisati elektrotehniku. Bez brige, radi se o ozbiljnim ljudima i ozbiljnoj knjizi koja će vas preko vaših omiljenih žutih likova upoznati s Aristotelovim prikazom vrline, američkim antiintelektualizmom, eudaimoniom i još nekim grčkim riječima koje je spominjao Homer, onaj koji nije pio Duff i jeo panirani sladoled. Sad vam je jasno, Simpsoni i filozofija (Jesenski i Turk, 2008) nisu eseji namijenjeni samo okorelim obožavateljima vragolastog Barta, pohlepnog gospodina Burnsa i požrtvovne mame Marge, već svima onima čiji klikeri rade sto na sat dok slušaju muziku, voze se u tramvaju ili izlaze na izbore.

Prvih pet eseja pozabaviće se samim članovima porodice Simpson: Homer, Lisa, Maggie, Marge i Bart, svaki sa svojim manama i vrlinama, ali i sa značenjem koje su autori pronašli u njima i tako ih povezali s velikim umovima filozofije. Ostala poglavlja obrađuju Simpsonske teme, aluzije, seksualnu politku crtića, pa čak i springfildsko licemjerje, a sve to podebljano vjernim i urnebesnim  citatima koja će vas podsjetiti zašto toliko volite ovaj crtić, ali i na trenutak stvoriti dojam da vam se upravo prikazuje pred očima iako u rukama držite knjigu.

Serija koja se prikazuje već dvadesetu sezonu i svo to vrijeme ostaje jednako humoristična uistinu je zaslužila ovakav podroban i ozbiljan osvrt, jer moramo priznati da je crtić koji ismijava američko društvo u tom istom društvu jedna od najpopularnijih i najprihvaćenijih serija i kao takav pravi fenomen. To je prepoznao i James M. Wallace, autor eseja Marksist u Springfieldu, koji je vrlo kritički razmotrio satiru i poruku serije te donio zaključke koji bi možda uvrijedili njenog autora Matta Groeninga. Osim pustog filozofiranja tu su i konkretne stvari koje će oduševiti obožavatelje serije, stvari koje su im promakle ili ih jednostavno nisu znali o žiteljima Springfielda, grada bez države: kad je rođen gospodin Burns, kako se Apu spasio od deportacije i koje je vjeroispovijesti klovn Krusty. Naravno, pošto su filozofi dalekovidni ljudi, u knjigu je uključen popis svih epizoda uz pomoć kojeg lako možete utvrditi gradivo, kao i citati idejnih utemeljitelja od Talesa iz Mileta do Karla Poppera.

Sam Homer Simpson jednom je izjavio: Crtići nemaju nikakav dublji smisao. To su samo glupi crteži s jeftinim štosovima. Ne dajte da vam proda foru: drski ali mudri profesori ovdje se redaju ne bi li doveli u pitanje Homerov autoritet za povijesnu sudbinu njegove porodice.

Ima li Homer Simpson aristotelovskih vrlina? Možemo li od Maggie išta naučiti o vrijednosti šutnje? Je li Bart upravo takav čovjek na kakvog nas upozorava Nietzsche? Što nam Lisa može reći o našim podvojenim osjećajima prema intelektualcima?

Saznajte zašto marksisti nemaju smisla za humor, što je zapravo govorio Zaratustra i što s tim imaju Homerovi uštipci s dvostrukim prelivom.

 

 

 

Jesenski i Turk, Zagreb, 2008

357 str, meki povez

ISBN  978-953-222-286-9

 

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

prostory