You are here:

Knjižara Karver

Poslastičarske priče

priredili David Albahari i Vladan Mijatović Živojnov

U vremenu u kojem živimo stvari se brzo mjenjaju.Neke promjene primjećujemo, druge nam promiču; neke bude nostalgična sjećanja, druge nas uopšte ne dotiču; neke se odigravaju preko noći, druge postepeno iščezavaju.

Jedna od promjena je lagano nestajanje tradicionalnih poslastičarnica sa takvim klasičnim kolačima kao što su tulumbe, baklave, sudžuk, alva, šampite, krempite, minjoni, štrudle i princes krofne. A o žitu i kesten pireu sa šlagom da ne govorimo. Uz te poslastice piju se, naravno, limunada ili boza ili, pak, špricer. Takve poslastičarnice su sve rjeđe,a umjesto njih pojavljuju se moderne poslastičarnice koje su , u stvari, kafići u kojima se često prodaju kolači za koje je važniji izgled i ime nego ukus i uz koje se piju espreso i koka-kola.

Tradicionalne poslastičarnice su očigledno bile inspirativne pozvanim pripovedačima,među kojima su: David Albahari, Ljubica Arsić, Svetislav Basara, Jelena Lengold, Mihajlo Pantić... Vjerujemo da će njihove priče- u kojima, osim kolača, ima i uzvraćenih i neuzvraćenih ljubavi, osveta i tragedija, mitologije malih varoši i političkog ludila, i u kojima se poslastičarnice pokazuju kao mesta u kojima se ukrštaju stvarni i nestvarni svetovi- biti zanimljive čitaocima. Ništa lepše nego pojesti dobar kolač uz lepu kratku priču.

 

ARHIPELAG, Beograd, 2008

188 str, tvrdi povez

ISBN   978-86-86933-35-5

 

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

prostory