You are here:

Knjižara Karver

ZLOČIN I KAZNA

Nikada niko nije o Srbiji pisao onako dobro kako to čini Boris Dežulović. Njegova dvojaka pozicija Hrvata u emigraciji – jednoj "emigraciji" koja to, realno, nije – obezbjeđuje mu višestruko zgodnu, iako beskrajno složenu, pa čak i rizičnu, poziciju naspram koje posmatra i opisuje svakodnevnicu današnje Srbije, svakodnevnicu koja je najčešće iracionalna i neshvatljiva, a prečesto i sumorna.

Mapirajući sistematski, gotovo iz dana u dan, mnoga neuralgična mjesta našeg vremena i istorije, bilo da su ona obojena nacionalizmom, tranzicionim patosom, manipulatorstvom društvene i političke scene ili čistim, originalno srpskim ludilom, uz svu nenadmašivu lucidnost svoje visokoetične političke satire, Boris Dežulović nas navodi na razmišljanje i zasmijava do suza. Ali, on ujedno čini i nešto mnogo dalekosežnije i važnije: marljivo bilježi svojevrsnu hroniku naših vremena. I to, kako bi se samo moglo očekivati, sa fantastičnim smislom za humor, iako njegovim duhovitim osvrtima na sve lokalne neobičnosti prečesto provijavaju tragikomični tonovi.

"Zločin i kazna" se, otud, ne čita samo kao lični osvrt na Srbiju danas kakvom ju je Boris Hrvat-u-emigraciji Dežulović zatekao, već kao svojevrsni priručnik za svakog ko namjerava da se uplete u bilo kakav odnos s ovom "zemljom čuda" a da nije puko turistički. Priručnik o tome kako preživjeti Srbiju, a ne pokleknuti. Svi oni koji u njoj žive, i već godinama kako-tako odolijevaju, najbolje znaju koliko to zapravo nije jednostavno.

 

VBZ, Beograd, 2010

254 str, meki povez

ISBN   978-953-304-257-2

 

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

prostory