You are here:

Knjižara Karver

UNUTARNJI PRIJEVODI

Knjiga Unutarnji prijevod dio je izdavačke produkcije trećeg po redu internacionalnog književnog festivala Odakle zovem, Podgorica 2011. koji će se održati u Podgorici, u vremenu od 28. juna do 3. jula 2011. godine, a na kojem će knjiga biti povod za predstavljanje autora. Knjigu sačinjava izbor proze, poezije i drame: Aleksandara Hemona, Miljenka Jergovića, Vladimira Pištala, Tomaža Šalamuna, Otta Tolnaia, Semezdina Mehmedinovića i Biljane Srbljanović. Priređivači knjige su Enver Kazaz, pjesnik, književni kritičar i istoričar, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i Davor Beganović, književni i filmski kritičar, profesor na odsjeku za južnoslovenske jezike i književnost Univerziteta u Beču, koji su i autori predgovora o književnicima čiji je izbor priča i poezije objavljen u knjizi Unutarnji prijevod:

Ova knjiga nastajala je u virtualnom prostoru, razmjenom mailova, a jedino je tako mogla i nastati, budući da su njenih šest autora i jedna autorica, bilo zbog povijesnih oklonosti ili vlastitim životnim izborom, razbacani po čitavoj planeti. U virtualnom prostoru nekadašnja zajednička kultura zemlje koja se raspala u ratovima devedestih – još jedino i može postojati. Izmještanje stvarnog u virtualno do nemogućnosti da se oni razdvoje obilježava postjugolavensku književnu situaciju stalne raspršenosti i stalnog sabiranja, nomadstva i apatridstva, melankolije i refleksivne nostalgije. Intelektualno nomadstvo, prelazak preko granica jezika i državnih granica što ih je iscrtala svirepa povijest, stalno unutrašnje prevođenje u situaciji bilingvalnosti i polilingvalnosti povezuje izrazite spisateljske osobnosti u hibridnu cjelinu ove knjige. Ona i nije ništa drugo do nastojanje njenih priređivača da uvrštene autore i autoricu odvedu na virtualnu pozornicu i omoguće njihovim opusima da se međusobno uvezuju, ulanačavaju i da se njihova ostvarenja neprestance međusobno dozivaju i održavaju jedno u drugom, tvoreći knjigu kao osobenu polijezičnu spisateljsku scenu.

Objavljivanje knjige pomoglo je Ministarstvo kulture Crne Gore.       
Sibila d.o.o. - knjižara Karver, Podgorica; Naklada Ljevak, Zagreb, 2011
412 str, meki povez
ISBN   978-9940-9215-5-2
 

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

prostory