You are here:

Knjižara Karver

PAN

"Moja nova knjiga će biti veoma lepa; dešava se na severu, jedna strasna ljubavna priča, bez ikakvih polemika, samo ljudi pod drugim nebom..."

Iz Hamsunovog pisma, oktobra 1893.

"Pan" je najpoznatije Hamsunovo dijelo i jedan od najvećih ljubavnih romana u svjetskoj literaturi. Ljubav Glana i Edvarde vodi ka dramatičnim i potpuno neočekivanim događajima u knjizi. Pored toga, "Pan" je i himna prirodi sjevera i sjevernog ljeta.

Hamsun je rođen u Norveškoj, u malom mjestu Lom, i veći dio svog djetinjstva i rane mladosti proveo je na krajnjem sjeveru, u oblasti polarnog kruga, gdje se i odvija radnja romana "Pan". Ovo je izrazito moderan roman, a postupci glavnih junaka, često iracionalni i autodestruktivni, obavijaju čitavu priču velom tajne.

Uprkos velikom uspjehu romana "Glad", Hamsun je, ipak, tek sa "Panom" stekao svjetsku slavu, kao najuticajniji pisac koji se ikada pojavio u zemljama sjeverne Evrope. Ako se za nekog pisca može reći da je sam sebe stvorio to je svakako Hamsun, i zato je tako originalan pisac, ne liči ni na koga, mada mu je u mladosti uzor bio Bjernson, jedan od najpoznatijih skandinavskih pisaca 19. vijeka, a zatim Dostojevski.

 

"Nije važno da li pada kiša ili duva vetar; često neka mala radost može da te obuzme u kišni dan i navede te da se negde skloniš i uživaš u svojoj sreći. Stojiš tako i gledaš pravo ispred sebe, tu i tamo se tiho smeješ i osvrćeš se. Na šta li tada misliš? Na čisto okno nekog prozora, sunčev zrak na staklu, prizor nekog potoka, i možda na plavu pukotinu na nebu. Više od toga nije potrebno."

 

 

LOM, Beograd, 2011

141 str, meki povez

ISBN   978-86-7958-040-5

 

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

prostory