You are here:

Knjižara Karver

ISTORIJA SVETA U 6 PIĆA

Kako se istorija mijenjala, tako je svako vrjeme, mjesto i svaka kultura imala svoje omiljeno piće; od prvih naseobina iz kamenog doba do velikih dvorana za gozbe u staroj Grčkoj, ili čuvenih kafeterija iz vremena prosvetiteljstva. U nekim slučajevima ta su pića imala i neočekivan uticaj na tok istorije. Baš kao što arheolozi istoriju diele na različite periode (kameno, bronzano, gvozdeno doba...), tako je moguće podjeliti istoriju svjeta na periode u kojima su dominirala različita pića. Šest veoma različitih pića – pivo, vino, žestoka alkoholna pića, kafa, čaj i koka-kola – obilježila su tok svjetskih zbivanja. Tri od ovih šest pomenutih pića sadrže alkohol, a tri kofein, ali ono što im je zajedničko jeste da je svako od njih definisalo ključne epohe u istoriji čovječanstva, od antike do danas.

Pivo je imalo izuzetnu važnost u prvim civilizacijama Mesopotamije i Egipta i korišćeno je, pored ostalog, za plaćanje nadnica. Zlatno doba antičke Grčke bilo je doba vina, osnovnog sredstva trgovine u velikim prekomorskim trgovačkim pohodima, preko kojih su se grčke ideje i kultura širile na sve strane svijeta. Žestoka pića, kao što su brendi, rum i viski okrepljivala su moreplovce na dugim putovanjima u doba velikih istraživanja i služila kao sredstvo plaćanja u trgovini robljem. Iako kafa potiče iz arapskog svijeta, ona je podsticala revolucionarnu misao u Evropi u doba prosvetiteljstva, kada su kafeterije postale centri duhovnog razvoja. I stotinama godina pošto su Kinezi počeli da piju čaj, on je postao toliko popularan u Britaniji da je određivao pravac britanske spoljne politike na vrhuncu Britanskog carstva. Vještački gazirana pića prvi put su se pojavila u Evropi pred kraj XVIII vijeka, ali su postala fenomen u XX vijeku sa koka-kolom, najpoznatijim i najprodavanijim proizvodom na svijetu, koji i danas predstavlja pravi simbol napredovanja prema jedinstvenom svjetskom tržištu.

Šest pića o kojima je riječ u ovoj knjizi, ukazuje na složenost međusobnog uticaja različitih civilizacija i na povezanost svjetskih kultura. Poslije čitanja ove nesvakidašnje i podsticajne knjige, može vam se desiti da ubuduće na sasvim nov način ispijate svoje omiljeno piće.

 

GEOPOETIKA, Beograd, 2010

214 str, meki povez

ISBN   978-86-7666-110-7

 

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

prostory