You are here:

Knjižara Karver

ZID JE MRTAV, ŽIVELI ZIDOVI!

Zbornik eseja sedamnaest autora objavljen povodom 20. godišnjice pada Berlinskog zida

Urednik zbornika je Ivan Čolović, koji u predgovoru navodi : " Ideja o ovom zborniku nije moja, ili je to samo djelimično."Ukrao" sam je od Žan-Fransoa Gosioa i Borisa Petriča, koji su za francusku izdavačku kuću Autrement priredili zbornik tekstova povodom 20. godišnjice pada Berlinskog zida i za taj zbornik i od mene tražili prilog. Pomislio sam da bih čitaocima Biblioteke XX vek moga da ponudim jedan sličan zbornik, ali ograničen na događaje na prostoru bivše Jugoslavije, pa u tom smislu komplementaran knjizi mojih francuskih kolega, koja je uglavnom fokusirana na zbivanja u drugim komunističkim zemljama Istočne Evrope."

Pored pregovora priređivača i prologa (Vladimir Arsenijević: «Zidovi»),  u zborniku su objavljeni sledeći tekstovi: Ivan Čolović - « Sve je počelo u Srbiji?», Nenad Stefanov - «Strah od 'nemačke Evrope'. Srpski intelektualci i 1989. godina», Katarina Luketić  - «Prošlost je naša budućnost», Vojin Dimitrijević - «Od pijanca i plota do devete rupe na svirali. Ljudska prava u Srbiji, pre i posle novembra 1989. godine», Sabrina P. Ramet - «Jugoslovenska kriza i Zapad. Izbegavajući 'Vijentnam' zalutali u 'Abisiniju'», Ugo Vlaisavljević - «Od Berlina do Sarajeva. Unutrašnje granice i vanjski zidovi», Žan-Arno Derans - «Od Gazimestana do 'Mirovačkog zida. Kosovo, 1989 - 2009». Ksavije Bugarel - «'Osveta sela'. Između sociološke stvarnosti I nacionalističkog mita», Žarko Paić - «Melankolija i revolucija. Kultura u postkomunističkom opsadnome stanju», Ildiko Erdei - «'Za tano je potrebno dvoje'. Ekonomija i identitet Srba i Slovenaca u postsocijalizmu», Mikloš Biro - «Komunizam je pao, kapitalizam I demokratija još uvek dolaze», Svetlana Slapšak - «Posleratni rat polova. Mizoginja, feministička getoizacija i diskurs odgovornosti u postjugoslovenskim društvima», Vjekoslav Perica - «Sumrak panslavenskih mitova», Miroslava Malešević - «'Srbija jača od Nokie'. Politika identiteta u postkomunističkoj Srbiji, Erik Gordi - «Jedno sasvim lično sećanje na hladni rat, Jugoslaviju I jeftino (ali dobro) vino» i Mitja Velikonja - «Povratak otpisanih. Emancipatorski potencijali jugonostalgije».

 

BIBLIOTEKA XX VEK, Beograd, 2009

405 str, meki povez

ISBN   978-86-7562-077-8

 

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

prostory