You are here:

Knjižara Karver

SVILA


"Ovo nije roman. Nije niti pripovijetka. To je priča. Započinje s čovjekom koji obilazi svijet, a završava smirujućim jezerom za vjetrovita dana. Čovjek se zove Hervé Joncour. Ime jezera nije poznato.

Moglo bi se reći da je to ljubavna priča. No, da je samo to, ne bi bila ni vrijedna pripovijedanja. Postoje tu i želje, i boli, za koje savršeno znaš šta su, ali nemaš pravih riječi da ih iskažeš. A opet, nije ljubav. (Drevni je to običaj. Kada ti ponestane riječi da nešto imenuješ iskažeš, koristiš priče. I djeluje. Već vijekovima.)

Svaka priča ima svoju muziku. Ova posjeduje bijelu muziku. Važno je to napomenuti, jer bijela je muzika čudna vrsta muzike što ponekad zbunjuje: svira se polako, pleše se sporo. Kada se dobro svira, to je kao da čuješ zvuk tišine, a oni koji je božanski plešu, promatraš li ih, čine se se nepomičnima. Ta bijela muzika, to je nešto prokleto teško.

Nemam više bogzna što za dodati. Možda tek pojasniti da se priča odvija u devetnaestom vijeku: samo zato da nitko ne bi očekivao avione, mašine i psihoanalitičare. Nema ih. Možda drugi put." A.Bariko

Priča u kojoj minimalizam forme pojačava utisak gotovo haiku sadržine, pune skrivenog značenja i prepune emocija. Gotovo kao pjesma u prozi. Ovo je zavodljiva priča o potrazi i žudnji, bez previše riječi, potpuno neodoljiva u svojoj jednostavnosti.

Alesandro Bariko svjetska je književna zvijezda, a njegov roman "Svila" do sada je preveden na 27 jezika. Rođen 1958. u Torinu. Po obrazovanju je filozof i klavirista. Radio je kao muzički kritičar u „Republici“, a potom kao urednik kulturne rubrike u „Štampi“. Živi u Torinu gde vodi školu kreativnog pisanja.

 

V.B.Z., Zagreb, 2006

101 str, tvrdi povez

ISBN   953-201-517-5

 

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

prostory