You are here:

Knjižara Karver

PAD KAMENOG GRADA

Od 27. oktobra  

PAD KAMENOG GRADA, Ismail Kadare

Prevod sa albanskog na crnogorski: Sajl Smaka i Varja Đukić

 

“ Blagonakloni hroničari su razlog za neprijateljstvo prema gradu nalazili u kućama s visokim spratovima u kojima se pretpostavljalo da žive gospođe. Po njima, s obzirom da visoke kuće nijesu mogle da se smanje, a ni gospođe nijesu mogle da ne budu gospođe, ta činjenica je imala fatalan značaj i, vjerovalo se, tako će i ostati. 

A grad kakav je bio, naviknut na sve ovo, nije zahtijevao ni razumijevanje niti sporazum s bilo s kim. Svaki drugi grad, suočen s neprilikama kao što su ove, tražio bi, vjerovatno, savez moćnije grupe protiv druge, na primjer, Laberije protiv grčke manjine ili Lazarata protiv Lundžerije. Ovaj grad je, međutim, bio ili nedovoljno pametan ili pametniji nego što treba, što je, na kraju krajeva, izlazilo na isto. 

Ne samo što nije težio ka sporazumu, već je namjerno izazivao netrpeljivost jarko osvijetljenim zatvorom noću, smještenim na vrh tvrđave visoko iznad grada. To je djelovalo kao opomena za putnike

prolaznike, jer je prizor, koji je podsjećao na osvijetljeni Akropolj u Atini, imao drugi cilj: da grad pokaže svoj odnos prema onima iz okruženja: ovdje ćemo mi utamničiti sve vas, bez milosti i bez razlike: Labejce i Grke, Lazaraćane i Lundžeriote.”

Sve je počelo 16. septembra 1943. Njemačke trupe, koje se povlače iz Grčke, okupiraju državu. Pod komandom pukovnika Frica fon Švabe dolaze u Đirokastru, « kameni grad » na jugu Albanije u kojem je smještena radnja romana. S obzirom na to da su njegovu izvidnicu napali partizani, bira taoce i sprema se da ih pogubi. Izdaje naredbu vojnicima da pronađu i dovedu doktora Gurametoa, starog prijatelja iz studentskih dana, koji ga poziva na večeru. U toku večere doktor staje u odbranu talaca, među kojima je i apotekar Jevrej, i uspijeva da ih oslobodi. Nekoliko godina nakon završetka rata, takozvana zavjera “bijelih košulja”, koja je imala za cilj da ukloni sve rukovodioce komunističkog bloka, biva povod za pokretanje istrage o večeri: Gurameto je uhapšen i mučen od strane staljinističkih vlasti, koje po svaku cijenu žele da iznude priznanje za izdaju o kojoj ništa ne zna.

Izdavači knjižara Karver, NVO Prostory, Podgorica 2011.

 

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

prostory