You are here:

Knjižara Karver

NovostiPraznični popusti 20-50% u Karveru

                                         david-trueba-otvoreno-cijelu-noc-slika-30153875                           moj_antoni_sibila_petlevski

 

 Knjižara Karver  na korist građana čuva misiju permanentnog obrazovanja različitih generacija kroz promociju savremenog stvaralaštva crnogorskih i svjetskih umjetnika.

U susret praznicima, obezbijedili smo za Vas posebne popuste 20-50 %! Obradujete drage osobe sa nekim od naših mnogobrojnih naslova! 

Ukoliko je Vaš račun veći od deset eura, dobijate na poklon časopis Ars, koji je jedan od najprestižnijih književnih časopisa u regionu.

Naslovi sniženi 50%:

-Drago Jančar, Lucijine oči
-Sibila Petlevski, Moj Antonio Diavolo
-David Trueba, Otvoreno cijelu noć
-Milana Vuković Runjić - Supruge i ljubavnice
-Rajaa Alsanea - Djevojke iz Rijada
-Ivan Bunin - Sabrana djela
-Bora Ćosić - Priče o zanatima
-Dubravko Detoni - Atlas života (prva knjiga)
-Boris Vian - Srcoder

Vaš Karver!

 

 

                       

 

Pres konferencija biće održana 29.2. u 11h povodom raspisivanja konkursa Vranac - najbolja kratka priča 2016.

logo_karver

U ponedjeljak 29. Februara u 11h u knjižari Karver, 13. jul – Plantaže i knjižara Karver organizuju pres konferenciju povodom raspisivanja sedmog međunarodnog konkursa za kratku priču VRANAC – najbolja kratka priča 2016.

Priče se mogu slati preko aplikacije na veb stranici www.karver.org od 1. Marta do 1. Maja 2016. godine. Konkurs će biti najavljen na portalima u Crnoj Gori i u regionu.

Nakon okončanja konkursa, dvadest najboljih priča biće objavljeno na veb stranici www.odaklezovem.com, a tri ravnopravne nagrade za najbolju kratku priču, dodijeljene u vrijeme održavanja osmog međunarodnog književnog festivala Odakle zovem, Podgorica 2016. koji organizuje knjižara Karver u Podgorici od 27. Juna do 3. jula ove godine.

Pokrovitelj konkursa i nagrada i ove godine je 13. jul - Plantaže, proizvođač vrhunskih crnogorskih vina.

Konkurs Vranac – najbolja kratka priča, jedan je od najprestižnijih konkursa u regionu. U prethodnih pet godina, preko internet aplikacija stiglo je više od 4000 priča pod šifrom. Konkuri su objavljeni u crnogorskim i regionalnim časopisima, novinama i na portalima. U dvije knjige Vranac – najbolja kratka priča 2010 i 2011. i na veb stranici www.odaklezovem.com do sada je objavljeno 130 priča, nagrađeno je 19 učesnika.

O pričama za izbor tri najbolje na konkursu Vranac – najbolja kratka priča 2016.-e odlučivaće žiri: Ognjen Spahić, pisac, Marko Pogačar, pjesnik i književni kritičar i Marinko Vorgić, književni kritičar.

Uslovi za učestvovanje na konkursu –

apliciranje preko veb stranice www.karver.org, informacije putem e-maila na adresu Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je vidjeli

  1. priča treba da budu napisana na bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku
  2. priča treba da budu ranije neobjavljena i ne duža od 20.000 karaktera
  3. priče se šalju isključivo u elektronskoj formi pod šifrom preko veb portala www.karver.org gdje se nalazi pristup i uputstvo za slanje
  1. izbor najboljih priča po odluci žirija za dodjelu nagrada biće objavljen u medijima i na veb stranici www.odaklezovem.com 20. juna 2016. godine.
  2. Tri ravnopravne nagrade u iznosu od 500 eura biće dodijeljene u vinskom podrumu Šipčanik – 13.jul – Plantaže u preiodu između 27.juna I 3.. Jula 2016. Godine. Tačan datum biće na vijeme najavljen.
  1. prijavljivanjem za nagradu na konkursu, autori priča automatski ustupaju autorsko pravo Sibili d.o.o. Podgorica, Crna Gora (knjižara Karver), da odabrane priče objavi.
  2. tema konkursa je slobodna
  3. svaki autor može poslati isključivo jednu priču. Autor koji pošalje više od jedene priče biće diskvalifikovan nakon otvaranja šifara pri izboru za nagrade.

Dobrodošli!

 

Obilježavanje dana rođenja Danila Kiša u knjižari Karver

 U ponedeljak 22. Februara u 20:30h u knjižara Karver u saradnji sa Sekretrijatom za kulturu i sport Gavnog grada, organizuje program 22.2.Danilo Kiš povodom datuma rođenja ovog velikog pisca.

 

Učestvuju: Marinko Vorgić, publicista, književni kritičar, Miroslav Minić, profesor književnosti i Varja Đukić, glumica.

„Nijedan evropski pisac kao Danilo Kiš nije uspio da opiše dva najstrašnija zločina dvadesetog stoljeća - Hitlerove i Staljinove logore.

I ,gotovo, niko kao Kiš nije uspio da dva tragična iskustva prevede u čistu poeziju: „Sve Kišove knjige protkane su ovom ogromnom istorijskom dramom. Svejedno, mnogi drugi pisci ostavili su dragocjena svjedočanstva.

Ali, Kiš je bio jedini koji je umio da pretvori ovu dramu u veliku poeziju. Opsjednut politikom, nije nikad žrtvovao opštim mjestima politike jednu rečenicu svojih romana. Pred univerzumom politike, Danilo je tvrdoglavao, silovito ostajao pjesnik.“

Tako o Kišu piše Milan Kundera. A Josif Brodski to ovako definiše: Dok sam čitao Grobnicu za Borisa Davidoviča osjećao sam da čitam nešto što mi je neophodno, nešto što sam ja propustio da napišem, na što sam mogao bolje da trošim svoj život nego što jesam.  Narativna nit je za pjesnika uvijek manje značajna, a kod Kiša se za nju pobrine istorija ili biografija njegovih likova. Njegovi romani i priče su biografije, što još više dokazuje pjesničku senzibilnost na djelu. Jer, biografija je po definiciji elegičan žanr. ”

Kiš je još za života, još u vrijeme Grobnice..., Časa anatomije, Enciklopedije mrtvih postao institucija i norma. Strasna mjera. I tako je to sa svakim novim književnim naraštajem i novom generacijom čitalaca.“ – Božo Koprivica

 

 

Dobrodošli! www.karver.org

 

Mirko Kovač - "Evropska trulež": prvo čitanje iz ciklusa "Velikani crnogorske književnosti"

Čitanje knjige Evropska trulež Mirka Kovača

U knjižari Karver sinoć je organizovano prvo čitanje iz ciklusa Velikani crnogorske književnosti. Ciklus smo započeli knjigom  Evropska trulež Mirka Kovača, a odlomke je čitala Varja Đukić, glumica CNP-a. Ljubitelji Kovačevog stvaralaštva, kao i oni što su tek sinoć počeli da ga otkrivaju, uživali su u događaju koji je povezao pripadnike i pripadnice više generacija. O nastavku programa iz ciklusa i piscima koje ćemo na ovaj način predstaviti u mjesecima koji dolaze obavijestićemo vas uskoro.

Mirko Kovač (Petrovići kod Nikšića, Crna Gora, 26.12.1938. - Rovinj, 19.08.2013.) - hrvatski, srpski i crnogorski književnik, autor više romana, novela, zbirkipri povijedaka, eseja, televizijskih drama i filmskih scenarija.
Studirao je na Akademiji za kazalište, film i televiziju, odjel dramaturgije, u Beogradu.

Prva knjiga proze Gubilište (1962.), doživljava političku i ideološku osudu "zbog crne slike svijeta", a hajka na pisca trajala je tijekom cijele 1963. godine. RomanMoja sestra Elida izlazi 1965, a 1971. izlazi kratki roman Životopis Malvine Trifković, koji je dramatiziran i izveden 1973. na sceni Ateljea 212 u Beogradu, te preveden na engleski, francuski, talijanski, nizozemski, mađarski i švedski. U Švedskoj je doživio tri izdanja, a u Francuskoj je izašao i kao džepno izdanje u ediciji Rivages poche. U Zagrebu mu potom izlaze romani Ruganje s dušom(1976.) i Vrata od utrobe (1978.). Potonji dobiva NIN-ovu nagradu kritike (1978.), nagradu Željezare Sisak (1979.) i nagradu biblioteka Srbije za najčitaniju knjigu (1980.). Vrata od utrobe je vjerojatno najbolji Kovačev roman, složene post-modernističke narativne tehnike, u kojemu se preklapaju autorova vizura djedovske Hercegovine u rasponu više desetljeća i spiritualne dileme vjerske i sekularne naravi. Slijede romani Uvod u drugi život (1983.), te Kristalne rešetke(izdanje Bosanska knjiga, Sarajevo, 1995.).

Zbirka novela Rane Luke Meštrevića (1971.) dobiva nagradu Milovan Glišić, ali mu je ta nagrada oduzeta 1973, a knjiga povučena iz knjižara i biblioteka. Dopunjeno izdanje istoimene zbirke izlazi 1980, a novoj pripovijetci iz te knjigeSlike iz porodičnog albuma Meštrevića pripala je Andrićeva nagrada. Zbirka pripovijedaka Nebeski zaručnici izlazi 1987. i dobiva nagradu izdavača BIGZ.
Evropska trulež (1986.), knjiga eseja, nagrađena je NIN-ovom nagradom Dimitrije Tucović. Dopunjeno i popravljeno izdanje pod naslovom Evropska trulež i drugi eseji izlazi u Zagrebu (1994.). Knjiga publicističkih tekstova Bodež u srcuobjavljena je u Beogradu (1995.).

Kovač se našao na udaru pansrpskog pokreta na koncu 1980-ih godina, te je emigrirao u Hrvatsku, a i u hrvatsku književnost, kojoj je i otprije, doduše ne izrijekom, pripadao. Srpskim jezikom pisani tekstovi su uglavnom izašli na hrvatskom pod piščevim uredništvom, a u pripremi su mu izabrana djela u 12 svezaka. U Sarajevu su mu izašle Izabrane knjige, u šest tomova (izdanjeSvjetlost, 1990.).

Napisao je scenarije za filmove: Mali vojniciLisiceOkupacija u 26 slikaPad ItalijeTetoviranje, i druge. Autor je više TV i radio-drama. Knjige su mu prevođene na njemački, francuski, talijanski, engleski, švedski, nizozemski, poljski, mađarski, i druge jezike.
Kovač je bio suradnik časopisa Crnogorski književni list. Bio je članom Savjeta za standardiziranje crnogorskoga jezika.
Od 1991. živio je u Rovinju, gdje je umro 19.08.2013. godine.

 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

Novosti (News)

Knjižara Karver traži radnike

Knjizara kafe Karver traži odgovornu osobu za rad...

Popusti u Karveru

Da ovaj decembar lijepo počne, dajemo popust od 20...

Filozofija u budoaru, noć šesta

Nakon intervjua sa jednim od najeminentnijih američkih...

Filozofija u budoaru, noć peta

U srijedu od 19h ćete imati priliku da na terasi knjižare...

Filozofija u budoaru, noć četvrta

I u novembru nastavljamo sa video projekcijama u okviru...

Knjiga dana: Strategija plavog okeana

Knjiga dana! Danas preporučujemo: „Strategija...

Sjutra treća noć programa „Filozofija u budoaru“

Knjižara Karver nastavlja sa video projekcijama u...

Varja Đukić na Edinburškom festivalu

Varja Đukić, glumica, osnivač i direktorica knjižare...

Dan knjižare Karver, 12.4.2017. u 21h

U srijedu 12. aprila od 21:00h, knjižara Karver...

Srijeda 22.02. 2017. U 19 h 22.02 Danilo Kiš

  U srijedu 22.februara 2017. godine u 19h Knjižara...

module by Inspiration
prostory