You are here:

Knjižara Karver

NovostiZavršena prijava za konkurs Vranac - najbolja kratka priča 2015

Podsjećamo vas da je prijava za šesti međunarodni konkurs VRANAC – najbolja kratka priča 2015 završena u nedelju, 17. maja, u ponoć.

Za tri mjeseca trajanja konkursa pristiglo je preko 550 priča iz raznih djelova regiona.

Ovom prilikom se zahvaljujemo svim afirmisanim i neafirmisanim piscima na prijavama zbog kojih će stručni žiri u sastavu Enver Kazaz, teoretičar književnosti,Teofil Pančić, književni kritičar i publicista i Božo Koprivica, književnik, imati pune ruke posla.

Kao što je navedeno u ranijim obavještenjima, nakon okončanja Konkursa, tačnije 25. juna, dvadest najboljih priča biće objavljeno na veb stranici www.odaklezovem.com, a tri ravnopravne nagrade za najbolju kratku priču biće dodijeljene 7. jula u vrijeme održavanja sedmog međunarodnog književnog festivala Odakle zovem, Podgorica 2015. koji organizuje knjižara Karver u Podgorici od 1. do 8. jula ove godine.

 

Podsjetnik! Konkurs Vranac - Najbolja kratka priča 2015

 

Podsjećamo vas da su knjižara Karver i 13. jul – Plantaže 17.02. 2015. godine raspisale šesti međunarodni konkurs za kratku priču VRANAC – najbolja kratka priča 2015.

Priče se mogu slati preko aplikacije na veb stranici www.karver.org do 17. maja 2015. godine, a do sada je stiglo 240 priča.

Ovom prilikom pozivamo sve afirmisane i neafirmisane pisce da se prijave na Konkurs u skladu sa navedenim pravilima.

Nakon okončanja Konkursa, dvadest najboljih priča biće objavljeno na veb stranici www.odaklezovem.com, a tri ravnopravne nagrade za najbolju kratku priču biće dodijeljene u vrijeme održavanja sedmog međunarodnog književnog festivala Odakle zovem, Podgorica 2015. koji organizuje knjižara Karver u Podgorici od 1. do 8. jula ove godine.

Pokrovitelj konkursa i nagrada i ove godine je 13. jul - Plantaže, proizvođač vrhunskih crnogorskih vina.

Konkurs Vranac – najbolja kratka priča, jedan je od najprestižnijih konkursa u regionu. U prethodnih pet godina, preko internet aplikacija stiglo je više od 4000 priča pod šifrom. Konkuri su objavljeni u crnogorskim i regionalnim časopisima, novinama i na portalima.

U dvije knjige Vranac – najbolja kratka priča 2010 i 2011, kao i na veb stranici www.odaklezovem.com do sada je objavljeno 110 priča, a nagrađeno 16 učesnika koje je žiri, u sastavu Enver Kazaz, teoretičar književnosti, Teofil Pančić, književni kritičar i publicista i Božo Koprivica, književnik, jednoglasno izabrao kao najbolje.

 

Uslovi za učestvovanje na konkursu – apliciranje preko veb stranice www.karver.org , informacije putem e-maila na adresu Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je vidjeli :

1. priča treba da budu napisana na bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku

2. priča treba da budu ranije neobjavljena i ne duža od 20.000 karaktera

3. priče se šalju isključivo u elektronskoj formi pod šifrom preko veb portala www.karver.org   gdje se nalazi pristup i uputstvo za slanje

4. izbor najboljih priča po odluci žirija za dodjelu nagrada biće objavljen u medijima i na veb stranici www.odaklezovem.com 20. juna 2015. godine.

5. prijavljivanjem za nagradu na konkursu, autori priča automatski ustupaju autorsko pravo Sibili d.o.o. Podgorica, Crna Gora (knjižara Karver), da odabrane priče objavi.

6. tema konkursa je slobodna

7. svaki autor može poslati isključivo jednu priču. Autor koji pošalje više od jedne biće diskvalifikovan nakon otvaranja šifara pri izboru za nagrade.

8. Tri ravnopravne nagrade u iznosu od 500 eura biće dodijeljene u vinskom podrumu Šipčanik – 13.jul – Plantaže u periodu između 1. i 8. Jula 2015. Godine. Tačan datum biće na vijeme najavljen.

 

Uputstvo za slanje Vaših priča

 

Da biste učestvovali na ovom konkursu potrebno je da u svom računaru formirate dva Word dokumenta (podržani format: .doc, .docx). Prvi dokument sačuvajte pod naslovom priče kojom konkurišete na konkurs. Ovaj dokument treba da sadrži naslov priče i priču obima do 20 000 karaktera. Na samom kraju dokumenta sa pričom navedite šifru pod kojom se prijavljujete na konkurs. Drugi Word dokument u Vašem računaru treba sačuvati pod šifrom pod kojom se prijavljujete na konkurs. U taj dokument unesite Vaše osnovne lične podatke: ime i prezime, adresu, kontakt telefon, e-mail i još jednom ponovite šifru pod kojom se prijavljujete na konkurs. Nazive dokumenata napišite latiničnim pismom, ali nije dozvoljeno korištenje sljedećih slova: ž,ć,č,š,đ.

Nakon toga možete pristupiti slanju Vaše priče putem dole postavljene forme "prijava na konkurs".

Unesite prvi Word dokument naslovljen pričom koju šaljete na konkurs. Nakon toga će Vam se otvoriti forma za unos Word dokumenta koji je naslovljen šifrom pod kojom se prijavljujete na konkurs. Kada budete poslali i ovaj dokument dobićete obavještenje da ste uspješno poslali priču na međunarodni konkurs za nagradu "VRANAC" – NAJBOLJA KRATKA PRIČA 2015.

 

Prijatelji o knjižari Karver VOL2

GAGA ROSIĆ

grcckatop

Velika mi je radost bila da učestvujem na skupu pisaca, pesnika, pozorišnih stvaralaca prošloga leta u knjižari Karver, koja je po svemu uzor!

Putujući po zemaljskom saru, i obilazeći, ma gde se zatekla, knjižare, sa rukom na srcu izjavljujem da lepšu i topliju prodavnicu knjiga nisam videla.

Ambijent, vode, most, bašta i kafeterija, uzor su onoga sto bi trebalo da budu prostori duha i kulture. I naravno, iznad svega, probrani odbir knjiga na policama.

Varja Đukic je junak ovoga, po svemu.vlasnica, ali i organizator međunarodnih kulturno-umetnickih skupova bi morala imati svaku podršku institucija koje se iole zanimaju za kulturni profil svoje zemlje.

Hvala Varja! Bar u moje ime!

 

ANONIMNO PISMO

Srećan 10. rođendan knjižari Karver - kad se prije deset godina otvorila knjižara "Karver" na izuzetno zanimljivom mjestu, prvo što sam pomislila bilo je "Ko je Karver?", isto kao što će pet godina kasnije udovica tog pisca i majstora kratke forme, pjesnikinja Tess Gallagher, kada su je pozvali da dođe na proslavu rođendana pomisliti "Gdje je Podgorica? I zašto se neka knjižara tako zove? I zašto je to Karver sa K a ne sa C?". Ništa joj nije bilo jasno. Nešto kasnije od otvaranja, kad su se stekli uslovi, otkrila sam ko je Rejmond Karver, tj. i dalje otkrivam. I imamo taj poseban odnos, bljesaka emotivnosti, koji se najčešće dešava kad je u pitanju čitanje kratkih priča. Karver mi je postao važan. Nešto kasnije, i Tess Gallagher je došla u Podgoricu, saznala zasto K a ne C, i saznala mnogo toga, a najviše kako postoje tamo neki mali gradovi, po ničemu dovoljno poznati, a imaju neke svoje posebne forme karverovski kratke priče. Napisala je čak i pjesmu, baš posvećenu knjižari. Na toj sam proslavi kada je Tess boravila u Podgorici, prvi put čula priču, meni jednu od najdražih i najljepsih, rekla bih, čistu ljubavnu priču, napisanu na crnogorskom jeziku, "Karver je umro, Rejmond je mrtav", pisca Ognjena Spahića. To je bila neka audio priča, koja nije bila rijetkost, jer je tako u organizaciji Karvera snimljeno puno takvih audio prica koje su kasnije puštane na raznim događajima i u tome je bilo nečeg više. Čim se otvorio Karver, počeli su dosta hrabro sa promocijom izdavačkih kuća iz regiona. Tako smo imali prilike da saznamo za mnoge autore iz regiona, da ih čitamo i upoznamo, jer su skoro svi dolazili. Tako sam saznala kako mogu biti lijepa LOM-ova izdanja, a i kako objavljuju meni tada nepoznate pisce.

I što je još važnije otkrili smo da mnogi naši susjedi -gle čuda- imaju svoju literaturu. Dakle, stvarali su se mostovi. Za mene ipak najznačajnije otkriće bilo je kad mi je djevojka koja je tamo radila, preporučila knjigu. Prvi put, a za sada i jedini, da mi neko ko radi u knjižari, preporuči nešto zaista dobro, a da preporuku nisam ni tražila. Toliko je insistirala da mi pročita samo jedan dio iz knjige (što sada smatram gotovo nevjerovatnim), "Nepodnošljiva lakoća postojanja". Znam da sam otišla, i pošto mi to nije izlazilo iz glave, vratila se popodne, kupila to neko prelijepo hrvatsko, činilo mi se tada malo skuplje izdanje i počela moje, sada, dugogodišnje prijateljstvo sa Kunderom. U Karveru je postojao taj lijep manir, da kada kupite knjigu dobijete kafu gratis-"Na račun knjige". U Karveru mozete, kada zađete malo dublje u prostor da nadjete zbirke Simborovske ili Česlava Miloša, ili Belu Hamvasa, ili starija izdanja raznih predivnih pisaca, starije časopise... Karver je organizovao mnoge književne, filmske, likovne, muzičke večeri. Napravili su samoinicijativno festival kratke price - Odakle zovem, gdje se na konkursu biraju najbolje kratke priče. To mjesto-kuća, most, rijeka, je toliko uzdiglo kulturu, ne samo Podgorice, već i Crne Gore. I za mene je to što je uradila osnivačica Varja Đukic, neka vrsta viteštva. Sigurna sam da mnogi kao ja imaju slične lične momente sa Karverom i kad se onda sve to zbroji, ispada nešto baš veliko. I to je ono za šta služe kulturni objekti. I zašto su oni tako potrebni. Karver je postao važno obilježje mog grada. Jer "lepe gradove je lako voleti", a za ove kao što je Podgorica, treba izmaštati mnogo, nadograditi mu svojim iskustvom i ovakvim mjestima, ljepotu koju ovaj grad ima. Baš ima.

 

NOVAK JAUKOVIĆ

Novak_Jaukovic_1

Poštovana i draga Varja,

Žao mi je što nisam u Podgorici i što ne mogu da budem na proslavi deset godina Knjižare  Karver koja je  izrasla u prepoznatljiv i značajan  regionalni kulturni centar Zapadnog Balkana.

Za uspešnos projekta Knjižare Karver trebalo je puno znanja,  invetivnosti, hrabrosti  i harizam tvoje ličnosti. To se retko spaja u jednoj osobi i zato nema puno projekata kao što je Knjižara Karver.

Želim ti i nadalje puno uspeha sa Knjižarom Karver i želim ti puno ličnog zadvoljsva i sreće.

 

 

 

Prijatelji o knjižari Karver VOL1

BOŽENA JELUŠIĆ

Bozena-Jelusi

Pozivam za svjedoka mastionicu i pero i ono

što se perom piše

(Meša Selimović, Derviš i smrt)

Knjige koje čitamo često imaju zbunjujuće svojstvo da ponište uobičajenu geografiju mjesta ili njihovu istoriju. Tako i pomisao na Karverovu knjižaru „Banja“, „priziva“ Selimovićevog Ahmeda Nurudina i njegovu tekiju nad hučnom rječicom. A kad se u mislima podigne pogled na most iznad „Banje“, koji spaja staru Podgoricu sa njenim novim dijelovima, ni on nikako ne može „pobjeći“ od simbolike i semantike Andrićevih mostova.

Zbog toga Karverova knjižara „Banja“ ima najbolji mogući simbolički položaj i koordinate koje bi poželjela svaka kuća knjige.

Kao i Nurudinovu tekiju, i ovaj „hram“ su „očistili“ od nagih sjeni nagih negdašnjeg turskog kupatila, da bi postala sasvim posebno kupatilo, u kojem je „voda očišćenja“ postala - knjiga. Rribnica koja uz nju huči nije odveć plahovita, ali nije ni zajažena kako bi mljela žito. Uz ovu kuću knjiga ona je tek vječita rijeka, simbol vremena koje teče i prolazi, uvijek isto i uvijek različito. Visoko iznad rijeke, most spaja i prekraja prostor i omogućava obalama i ljudima da se spoje i dodirnu, baš kao i knjige koje možete kupiti ili čitati u Karveru.

Rijeka, most i kuća - naizgled malo, a istinski dovoljno za razgranatu simboliku ljudskog trajanja.

Rijeka, most i kuća - knjiga.

 

LILJANA DIRJAN

Liljana-Dirjan

Draga Varja,

 Srećan rodjendan tvom a i mom Karveru. Da sam u blizini sada bih trknula do vas, preko onog parka, čekala na semaforu, pa prešla onaj mostić preko Ribnice, pogledala krajem oka, ponovo one našvrljane grafite po betonskim zidovima i sa velikim buketom mimoza banula bih iznenada u kuću - knjižaru koju toliko volim. Poljubila bih te i zagrlila, a onda bi zagrljaj prešao i na tvoje saradinke, kao kad uđes kod rođaka koje nijesi dugo vidio, i ne bih imala vremena da vam kažem u jednom dahu, kako sam tako iznenada stigla do vas (noćni autobus preko Kosova i Albanije, rani let Skoplje - Beograd, pa ukrcavanje na drugi za Podgoricu, pa pozdrav palmama koje su još uvijek na aerodromu zavijene kao bebe u toplu ćebad od jute... ili sam jutros kao ptica selica doletjela u svoje ljetnje gnijezdo, umornih krila sa malo snijega uhvaćenog preko Shar planine i Prokletija preko onog plavog ruba neba...), jer me čekaju ove police sa knjigama, za neke znam gdje su, ali i novi freški naslovi. A tek rano i vedro jutro je i imam cio dan pred sobom...

 Karveru, dragi, dobro ti jutro. Kako je ono tvoje dvorište iza prozora gdje se događao rastanak? Kakva je tamo trava? Pitam zbog ona tri noćna konja koja su ušetala u tvoje-vaše dvorište.“Otkuda vi, dragi konji“? Da, ona plače dodirujući im slabine. Konji su počeli pasti u dvorištu. Ti si dugo telefonirao, tako kažes u onoj pjesmi „Kasna noć s maglom i konjima“, tako kažes ti, a ja još uvijek, ovdje u stvarnosti (bolesna od neletanja i neputovanja), još uvijek na mom stolu držim te nasuprot sebi, i onu crno bijelu fotokopiju tvoje knjige pjesama „Gdje se voda spaja s drugom vodom“, koju je Varja, na moje prvo pitanje pri ulasku u knjižaru, prije deset godina,  –Zašto baš Karver?, dohvatila sa police jedini primjerak koji je 1996 godine objavio Feral Tribune, a preveo Damir Shodan, i poslala M. „hitno, odmah“ do prve fotokopirnice, „Da ti se draga Ljiljik, sve samo kaže“...tako si ti, Rejmonde Karveru, eto ušao i u moj život... I ti knjižaro koja nosiš njegovo ime. Moja najvoljenija ti...

Da bi mrmljali konjima, da bi šaptali konjima... Zauvijek.

 P.S. A tek život knjiga na policama u knjižari Karver. Žive zajedno, dodiruju se leđima, šapuću u mraku, vole se, vjerovatno se vole, možda se ponekad i posvađaju, možda su ponekad pune nekog jada što ih oni mladi zagrljenji srednjoškolci i studenti zaobilaze penjući se na onaj drugi ili treći sprat, gdje se udobno smjestaju, da bi se držali za ruke, bježeći sa predavanja, jos stidljivi, sklanjali u mir i mrmljanje, u šaputanje prvo (i ljubljenje)... Vidjela sam ih, više puta između tih tamno crvenih tapeta  na zidovima, kako se savijaju kao bršljeni, vitki i mladi, i skoro lebde iznad tih starinskih divana i stolica. Uvijek me zateknu nespremnu, kad postiđeno spuštam pogled- kao nijesam ništa  vidjela, kunem se, nijesam, zaista, pa ne zurim ja, ovako sredovjčena u te mladiće –grančice ljubavi, u tuđe sastanke i (a možda već i rastanke). Oh, te ljubavi među knigama...

Izvinjavam se, eto, dok sjedim u onom krajnjem uglu do vrata  u bifeu- čitaonici, pijući jutarnji espresso i jedan mali pelinkovac, listajući Tomasa Berharda i njegovo „Brisanje“, da, ja kao čitam, pa zurim naokolo, pa čitam između redova, kao da lebdim,  i  mislim, da mislim , stalno, na one noćne konje u dvorištu, pa na (Raspad – roman), i osluškujem da li su i oni tu, sada baš tu, iza ovih prozora, („sjećajući se kobnog telefonskog poziva, poziva koji je trajao u nedogled), možda ih mogu čuti, oslanjam uvo na staklo, to mrmljanje... pa, oh, ne, vrati se na Berhardov Telegram. Ili se ipak, možda , kolebam, i da li da baš sada ustanem, da izađem u dvorište...

Ili... da stanem iza  šanka (eto baš sada tamo nema nikoga), da uzmem veliku veknu hljeba i oštar nož, da siječem kriške, jednu, dvije, tri, deset... i već mažem na svaku tanak sloj putera, stavljam sir, list rikule, parčence šeri paradajza možda  jednu maslinu-, a? malo crno okce za gledanje i jedan citat, i tako, na svakoj  kriški – ostrovcetu  drugi raspored, druge boje, drugi tekst za nepce. Stavljam na poslužavnik, držim ga objema rukama, tu kraj vrata, stojim tako, stojim, dočekujem čitaoce-ranoranioce, gladne čitaoce ...a zašto pa da ne, danas mi je prvi radni dan u Karveru, ja sam srećna sezonska  radnica u knjižari

Uh, i  more je  ovdje bliže, evo ga, miriše vazduh na so i petrovu travu...

Oh, bože, ovdje su i žene i muškarci baš visoki i lijepi. Zato.

 1 april. 2015

Skoplje

 

MIRAŠ MARTINOVIĆ

 Miras-Martinovic

KARVER -  DESET GODINA

Knjižara KARVER tokom deset godina postojanja isprofilisala se u kultno podgoričko, i ne samo podgoričko, već crnogorsko i mjesto regionalnih literatura i kultura, koje su u njoj našle prostor za susretanja, prožimanja, zbližavanja i upoznavanja. KARVER je afirmisao i promovisao nacionalnu kulturu, otvarajući joj, kroz razneprojekte,  prostor za afirmaciju i internacionalizaciju. A isto tako i kulture i literature zemalja regiona.

Ova knjižara - hram i njena misija  u crnogorskoj kulturi ima odabrano mjesto, pa  bi se tako trebala i tretirati, a i pomagati u materjalnom i svakom drugom smislu, kako bi nastavila svoju misiju, na radost svih kulturnih poslenika.

 Ovaj vremenski mali, ali u mnogo čemu veliki jubilej, zaslužuje punu pažnju.

Prava je radost sjetiti se šta je ova knjižara u toku deset godina postojanja uradila. Želim da im iskreno čestitatm, i poželim da nastave svojim dobro trasiranim i autentičnim putem, kojim se kreću karavani dobrih ideja, projekata i programa,a sve uz dobre želje i pozitivnu energiju koja sa tog mjesta isijava.

 

TOMAŽ ŠALAMUN

Toma_alamun

Poštovana i predraga Varja,

 Wow!  Srdačna, srdačna hvala! Pojma nisam imao, da mi se može desiti

takav kreativni šok u Crnoj Gori. Kako sijajno Vi to vodite, kakve

ljudi sabirate za saradnike i goste. Želim Vam, da baš tako

nastavljate i Crnu Goru ćete ponovo

staviti na svjetsku literarnu kartu baš kroz Karver.

SVE mi se dopadalo. Intenzitet na velikoj razimi. a ipak mirni sati u

hotelu, gde može čovek redigovati vlastite tekstove.

Vaš žar sija i kroz saradnice i saradnike, a Karver knjižara bi

trebala doći u neke anale i liste najinteresantiji knjižara u svijetu.

Dali tako nešto već postoji? Treba je staviti na razglenice i

prodavati je zajedno sa morem, Lovčenom, najlepšim vedutama. Treba

Djukanović da Vam da pare, ako baš malo pogodi utjecaj KARVERA. U

novoj evropskoj zajednici sve se steže. Ljudi od imaginacije nestaju.

Ostaju samo mladi umjetnici, koje će taj novi kurz totalno osiromašiti.

 Duboka, duboka hvala, da ste me pozvali.

 Svako dobro, sa najlepšime pozdravima,

 Tomaž


 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

Novosti (News)

Knjižara Karver traži radnike

Knjizara kafe Karver traži odgovornu osobu za rad...

Popusti u Karveru

Da ovaj decembar lijepo počne, dajemo popust od 20...

Filozofija u budoaru, noć šesta

Nakon intervjua sa jednim od najeminentnijih američkih...

Filozofija u budoaru, noć peta

U srijedu od 19h ćete imati priliku da na terasi knjižare...

Filozofija u budoaru, noć četvrta

I u novembru nastavljamo sa video projekcijama u okviru...

Knjiga dana: Strategija plavog okeana

Knjiga dana! Danas preporučujemo: „Strategija...

Sjutra treća noć programa „Filozofija u budoaru“

Knjižara Karver nastavlja sa video projekcijama u...

Varja Đukić na Edinburškom festivalu

Varja Đukić, glumica, osnivač i direktorica knjižare...

Dan knjižare Karver, 12.4.2017. u 21h

U srijedu 12. aprila od 21:00h, knjižara Karver...

Srijeda 22.02. 2017. U 19 h 22.02 Danilo Kiš

  U srijedu 22.februara 2017. godine u 19h Knjižara...

module by Inspiration
prostory