You are here:

Knjižara Karver

NovostiPromocija romana Atelanska igra u knjižari Karver

U srijedu 15.05, s početkom u 20: 00 h, u knjižari Karver (www.karver.org ) biće organizovana  promocija romana Dragane Kršenković Brković, Atelanska igra.

Na promociji će govoriti autorka Dragana Kršenković Brković, prof. dr Siniša Jelušić i mladi crnogorski pisac Vladimir Vojinović.

Dragana Kršenković Brković je autorka dva romana Atelanska igra i Izgubljeni pečat, dve zbrike pripovedaka Gospodarska palata i Vatra u Aleksandriji, zbirke jednočinki - trilogije Iza nevidljivog zida i knjiga za decu - Tajna plavog kristala, Duh Manitog jezera i Tajna jedne Tajne.

Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka, Univerzitet u Beogradu, i na Fakultetu dramskih umetnosti, katedra za dramaturgiju, Univerzitet umetnosti u Beogradu. Magistrirala je na Filozofskom fakultetu, Nauka o književnosti, Univerzitet Crne Gore.

 Bila je gostujući književnik u okviru programa Pisci u gostima u Austriji (Beč, 2011) i u Mađarskoj (Pečuj, 2013).

Kao stipendista Hjubert Hamfri stipendije (koja je deo Fulbrajtovog programa razmene) boravila je trinaest meseci na Kalifornijskom univerzitetu u Dejvisu i Merilendskom univertzitetu u Kolidž Parku (2005-2006). Takođe, kao stipendista Vlade Republike Austrije bila je na studijskom putovanju u Gracu, na Karl-Franc Univerzitetu i Institutu za slavistiku (2008). Zastupljena je na evropskom portalu za književnost Traduki sa romanom Izgubljeni pečat.

Njen roman Izgubljeni pečat je bio u selekciji za književnu nagradu „Meša Selimović“ u Tuzli, BiH, 2009. Dve njene pripovetke, Momin kamen i Vatra u Aleksandriji, bile su u silabusu Katedre za slovenske jezike i književnost, na Kalifornijskom univerzitetu u Berkliju.

Njena knjiga bajki Duh Manitog jezera odabrana je od strane Internationale Jugend Bibliothek iz Minhena za White Ravens 2011, godišnju selekciju najznačajnijih knjiga za decu i mlade u svetu, koje zaslužuju širi prijem kako zbog svojih univerzalnih tema, tako i zbog svog inovativnog umetničkog stila.  Njena ilustrovana knjiga Tajna jedne Tajne bila je u selekcija Međunarodnog bijenala ilustracija /BIB/ u Bratislavi, Slovačka (2011).

Dobitnica je nagrade za najbolji dramski tekst za djecu u SFRJ 1990. za bajku Čudesna zvezda. Četiri njene bajke su u čitankama za osnovne škole u Crnoj Gori i Makedoniji.

 

 

 

 

Konkurs Vranac 2013, najbolja kratka priča

Knjižara Karver je u okviru festivala Odakle zovem, Podgorica 2013, raspisala konkurs za nagradu Vranac – Najbolja kratka priča 2013. Apliciranje na konkurs vrši se elektronskim putem, preko sajta www.karver.org . Zaključni dan za apliciranje je 5. maja tekuće godine.

Konkurs se raspisuje po četvrti put, a i ove godine pokrovitelj konkursa i nagrada je proizvođač vrhunskih crnogorskih vina najviše međunarodne reputacije 13. jul – Plantaže AD.

Po zatvaranju konkursa, tročlani žiri kojeg čine eminentni književni teoretičari i pisci iz regiona odabraće najbolje priče, pa će se odabir najboljih priča naći u PDF formatu na sajtu knjižare Karver www.karver.org. Priče će biti promovisane u vinskom podrumu Plantaža u Šipčaniku, tokom festivala Odakle zovem, Podgorica 2013. Žiri će dodijeliti tri ravnopravne nagrade za najbolju kratku priču 2013. u vrijednosti od po 500 eura.

Podsjećamo da je na prošlogodišnjem konkursu VRANAC, najbolja kratka priča 2012, tročlani žiri (Enver Kazaz, Teofil Pančić i Božo Koprivica) imao nevjerovatan zadatak – na konkurs je pristiglo 556 priča, od čega je 505 priča ispunjavalo propozicije date konkursom. Ovaj nesvakidašnji odziv posvjedočio je da je konkurs bio dostupan zaista najširoj javnosti u cijelom regionu. Međunarodnu  književnu nagradu Vranac - Najbolja kratka priča 2013, ustanovili su knjižara Karver i Plantaže sa idejom da je potrebno na nov način promovisati savremeno stvaralaštvo i pokazati potrebu za stvaranjem novih saveza koji podstiču najstajanje umjetničkih djela. Knjiga Izvan koridora Vranac, najbolja kratka priča 2012 postavljena je u PDF formatu na sajtovima www.karver.org i www.odaklezovem.uni.me. Nagrade su saopštene i dodijeljene u vinskom podrumu Plantaža u Šipčaniku 5. jula. Dobitnici nagrada bili su: Nada Dušanić (Srbija), Damir Šabotić (BiH), Lamija Begagić (BiH).

Svoju priču možete postaviti preko sljedećeg linka

http://karver.org/index.php?option=com_content&view=article&id=1053

 

 Knjižara „Karver“ i festival „Odakle zovem, Podgorica 2013

 pozivaju Vas

                                                                             da pošaljete svoju priču na četvrti međunarodni

konkurs

za nagradu

VRANAC

2013

Najbolja kratka priča

http://karver.org/index.php?option=com_content&view=article&id=1053 

 

Žiri će dodijeliti tri ravnopravne nagrade 

za najbolju kratku priču 2013.

vrijednost nagrade: 500 eura

 

Pokrovitelj nagrada

13. jul Plantaže

 Uslovi za učestvovanje na konkursu:

-       priča treba da budu napisane na bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku;

-       priča treba da budu ranije neobjavljena i ne duža od 20.000 karaktera;

-     priču treba poslati u elektronskoj formi pod šifrom;

-       izabrane priče po odluci žirija za dodjelu nagrada biće postavljene u PDF formatu  na sajtu knjižare Karver www.karver.org do održavanja međunarodnog književnog festivala „Odakle zovem“ Podgorica 2013.krajem juna mjeseca;

-       isključivo jedna priča jednog autora može biti poslata na konkurs (pri izboru priča za e- knjigu biće eliminisana priča autora koji je poslao više priča pod različitim šiframa)

-       rok za prijavljivanje priča na konkurs je  5. maj 2013. godine.

 

Detaljnije informacije o konkursu, uputstvo za prijavljivanje priča i on-line prijava nalaze se na sajtu www.karver.org

tel: +382 20 602625/ 602626

e-mail: Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je vidjeli

 

 

Promocija romana Dugovečnost

U srijedu 23.1, s početkom u 20: 00 h u sali objekta Banja, NVO Prostory (www.pro-story.org) organizuje predsavljanje jednog od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca, Svetislava Basare i promociju njegovog novog romana Dugovečnost. Ovim programom NVO Prostory privodi kraju realizaciju projekta Lijepa riječ u okviru kojeg je organizovano niz književnih I edukativnih programa i jedan od najprestižnijih književnih veb portala u regionu www.proletter.org Portal sadrži preko 60 audio zapisa poezije i proze crnogorskih i autora u regionu, preko stotinu tekstualnih priloga, odlomaka iz savremene proze, izbor poezije i  dragocjenije književne prikaze savremenog stvaralaštva. Projekat Lijepa riječ realizuje se od januara mjeseca 2012. godine iz sredstava odobrenih na Konkursu za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću Ministarstva finansija, Vlade Crne Gore.

Sa Svetislavom Basarom razgovoraće Andro Martinović, filmski reditelj, a odlomke iz romana čitaće Varja Đukić, glumica, autor i menadžer projekta Lijepa riječ.

Svetislav Basara je rođen u Bajinoj Bašti 1953. godine. Autor je više od dvadesetak knjiga – romana, zbirki pripovjedaka, drama i eseja. Dobitnik je više srpskih i međunarodnih nagrada za književnost, a njegov roman Fama o biciklistima smatra se jednim od najboljih romana druge polovine dvadesetog vijeka u srpskoj književnosti. Objavio je knjige: Napuklo ogledalo, Peking by Night, Kinesko pismo, Fama o biciklistima, Bumerang, Džon B. Malkovič, Kratkodnevnica, Looney Tunes, Mongolski bedeker (Nolitova nagrada), Na Gralovom tragu, Na ivici, Sveta mast, Ukleta zemlja, Srce zemlje, Uspon i pad Parkinsonove bolesti, Izgubljen u samoposluzi, Dnevnik Marte Koen, Stradija, Fundamentalizam debiliteta…

Za roman Uspon i pad Parkinsove bolesti dobio je NIN-ovu nagradu za najbolji roman objavljen 2006. godine. Prvi je dobitnik nagrade Fondacije Borislav Pekić.

Njegove drame su izvođene na mnogim pozorišnim scenama a knjige prevođene na engleski, francuski, njemački, mađarski, bugarski, italijanski i makedonski jezik.

Novi roman Svetislava Basare, Dugovečnost, nesvakidašnja je alegorija o srpskim naravima, odvija se kroz razgovor glavnog lika, Nastasijevića, sa svojim zemljakom Maslaćem, koji kao gastarbajteri obavljaju posao hranitelja majmuna u frankfurtskom zoološkom vrtu. Glavni lik je ozlojeđeni kritičar srpskog turbo-naciona, Maslać je zaluđeni srpski patriota; iz sukoba njihovih mišljenja rađa se jedna od najgrotesknijih priča u novijoj srpskoj književnosti, prepuna urnebesnih hiperbola, fantastičnih porodičnih priča i pervertovanih istorijskih epizoda koja u Basarinom maniru i besprekornom pripovjedačkom stilu, nepogrešivo razotkriva lice i naličje mentaliteta.

 

 

Promocije i razgovori - Proletter

  U utorak 18.12, s početkom u 19: 00 h, NVO Prostory (www.pro-story.org) organizuje promociju savremenih crnogorskih autora i stvaralaštva u knjižari Karver. Ova promocija će biti organizovana u okviru projekta Lijepa riječ (www.proletter.org), koji se od januara mjeseca realizuje iz sredstava odobrenih na Konkursu za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću Ministarstva finansija, Vlada Crne Gore.

  Na promociji će govoriti autori Miraš Martinović i Nikola Nikolić. Moderator programa je Božena Jelušić, profesor i književni kritičar.

  Miraš Martinović je poznati crnogorski pisac. Ono što ga čini prepoznatljivim na širim regionalnim prostorima, su antičke teme i zaboravljeni pejzaži Crne Gore, kojima su posvećeni njegovim romani: Putevi Prevalise, Otvaranje Agruviuma, i roman Teuta, koji je doživio više izdanja.

Snovi u Doklei je knjiga, koja takođe pripada njegovom antičkom ciklusu, u kome autor na nov, ličan i literarno jedinstven način, kroz život rimskog grada Doklee čiji se ostaci nalaze u blizini današnje Podgorice, priča antičku priču, na ovim prostorima, ali i priču u današnjoj Crnoj Gori i svoje tri velike ljubavi... Dioklitijsko zavještanje peta je knjiga ovog  ciklusa i uskoro će biti objavljena u izdanju Centralne narodne biblioteke “Đurđe Crnojević” sa Cetinja. Prije ovih Martinović je objavio romane: Jeretik, Poslednji Eshilov dan i Vavilonski mudraci.

U literaturu ulazi knjigom poezije Mit o Trešnji, za koju je dobio književnu nagradu „Lazar Vučković“. Nevidljivi ljetopis (objavljen 2010.) prva je od četiri knjige koje će ići pod jedinstvenim naslovom NEOTKRIVENA ZEMLJA, a to su Govor kraljeva (objavljena 2011), Govor zemlje i Govor vjekova.

Antički gradovi/Snovi i sudbine (2012. objavljena u Zagrebu), kroz antičke gradove na prostoru Crne Gore, na neobičan i jedinstven način sublimira civilizacije i njihove tokove, pretačući ih u jedinstveno civilizacijsko pismo, koje Martinović čita sa lica svoje zemlje.

Roman Poslednji Eshilov dan objaviće poznata izdavačka kuća ONUFRI iz Tirane.

Član je  Crnogorskog PEN-a i Matice Crnogorske. Dobitnik je Okotobarske nagrade Herceg Novog, grada u kome ovaj pisac živi.

  Nikola Nikolić je mladi crnogorski autor, student postdiplomskih studija i saradnik na Fakultetu političkih nauka.  Njegov roman-prvijenac Čvor je zanimljiva priča o mladićevoj potrazi za čvrstim životnim uporištem i o obračunu sa strahovima koje izaziva tranziciona svakodnevnica na koju je osuđen. Trenutno piše novi roman. Živi u Podgorici.

  Kroz projekat  Lijepa riječ, omogućena je komunikacija sa književnicima u prostorima ustanova gdje borave slijepi i hendikepirane osobe, mladi ljudi, kažnjenici u ZIKS-u, zatim u javnim prostorima grada biće organizovane  književne promocije za građane, srednjoškolsku i univerzitetsku omladinu.  Realizacijom ovog projekta, stručna javnost, stvaraoci i najšira publika dobijaju na uvid i korišćenje niz  kritičkih i književnih tekstova koji su postavljeni na interaktivi veb sajt (www.proletter.org),  kao i oko 50 audio priča i poeziju, audio intervjue sa savremenim stvaraocima iz Crne Gore i regiona. U saradnji sa Radiom Crne Gore ostvarena je medijska pažnja za književne i kritičke sadržaje projekta, kao i pažnja najšire publike. Takođe, kroz radionicu za kreativno pisanje koja je namijenjena srednjoškolcima, uključeni su  mladi ljude u komunikaciju sa publikom kroz organizovanu prezentaciju pisanih radova koji će nastajati tokom radionice. Radovi će biti čitani u javnim prostorima grada. Kampanja koja  prati cijeli projekat u obliku radio džinglova i bilborda, ima za cilj „preimenovanje“ svrhe književnog stvaralaštva u najmoćnije sredstvo komunikacije mladih ljudi sa dugim generacijama i integraciju mladih ljudi, hendikepiranih ljudi i graničnih socijalnih grupa u prostoru sadržajnog života u kojem je prioritet individulani kvalitetno atikulisan doživljaj svijeta, podijeljen sa drugima.

 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

Novosti (News)

Knjižara Karver traži radnike

Knjizara kafe Karver traži odgovornu osobu za rad...

Popusti u Karveru

Da ovaj decembar lijepo počne, dajemo popust od 20...

Filozofija u budoaru, noć šesta

Nakon intervjua sa jednim od najeminentnijih američkih...

Filozofija u budoaru, noć peta

U srijedu od 19h ćete imati priliku da na terasi knjižare...

Filozofija u budoaru, noć četvrta

I u novembru nastavljamo sa video projekcijama u okviru...

Knjiga dana: Strategija plavog okeana

Knjiga dana! Danas preporučujemo: „Strategija...

Sjutra treća noć programa „Filozofija u budoaru“

Knjižara Karver nastavlja sa video projekcijama u...

Varja Đukić na Edinburškom festivalu

Varja Đukić, glumica, osnivač i direktorica knjižare...

Dan knjižare Karver, 12.4.2017. u 21h

U srijedu 12. aprila od 21:00h, knjižara Karver...

Srijeda 22.02. 2017. U 19 h 22.02 Danilo Kiš

  U srijedu 22.februara 2017. godine u 19h Knjižara...

module by Inspiration
prostory