You are here:

Knjižara Karver

NovostiNovi naslovi i veliki novogodišnji popusti u knjižari Karver

Novi naslovi i veliki novogodišnji popusti u knjižari Karver ! Želimo Vam srećne Božićne i Novogodišnje praznike!

SANSET PARK- Pol Oster

FRANCUSKI ROMAN - Frederik Begbede

DVOSTRUKA ZEMLJA - Brigite Kosović

MOGLA JE BITI PROSTA PRIČA - Ajla Terzić

LJUDI, GRADOVI I ŠTOŠTA DRUGO - David Albahari

PRE NEGO ŠTO SVE POČNE DA SE VRTI- Milena Marković

OTKUP SIROVE KOŽE - Abdulah Sidran

KADA DŽIMI ČU SRETNE FIDELA KASTRA - Goran VojnovićDobrodošli,

knjižara Karver

 

 

 

Prednovogodišnji Piva Jazz koncert

U petak, 30. decembra, s početkom u 21h, knjižara Karver u saradnji sa KIC-om Budo Tomović organizuje prednovogodišnji Piva Jazz koncert na kojem će svirati Milorad Šule Jovović (gitara), Ivan Marović (klavijature) i Zoran Ćetković (bubnjevi).

Ovo je ujedno i prilika da se zaokruži i proslavi vrlo uspješna godina za knjižaru Karver, koja je u protekloj godini organizovala i realizovala veliki broj programa. U ponedeljak, 11. aprila, održana je konferencija za štampu povodom dana knjižare i prve najave trećeg međunarodnog književnog festivala Odakle zovem, Podgorica, 2011. Ovaj festival je jedan od najznačajnijih poduhvata knjižare Karver, koji je trajao u periodu od 29. juna do 2.jula 2011. godine. U okviru festivala je objavljena knjiga Izvan koridora, Vranac najbolja kratka priča 2011, koja sadrži 22 kratke priče. Pokrovitelj konkursa i nagrada je proizvođač vrhunskih crnogorskih vina najviše međunarodne reputacije 13. jul- Plantaže A.D. Tročlani žiri (Enver Kazaz, Božo Koprivica i Teofil Pančić) imao je nevjerovatan zadatak pred sobom – na konkurs je pristiglo 556 priča, od čega je 505 priča ispunjavalo propozicije date konkursom. Takođe je organizovano niz programa od kojih možemo izdvojiti : Mali sajam izdavača, Bez velikih riječi, molim vas!, Kratki rezovi, Odakle zovem i Gdje se voda spaja s drugom vodom, u okviru kojeg je predstavljen značajan broj najeminentnijih književnika, filmskih autora, teoretičara umjetnosti i književnosti, prevodioca, književnih i filmskih kritičare iz regiona, Evrope i svijeta. Poseban segment festivala je Drugi- Balkan 2011, koji je bio realizovan u tri sesije. U njemu su učestvovali : Veronique-Nahoum Grappe, Gerd Koenen, Wolfgang Klotz, Ivan Čolović, Nenad Popović, Bujar Hudri, Tanja Petrović, Enver Kazaz, Dino Mustafić, Hristo Bojčev, Gabor Čordaš, Saša Ilić, Teofil Pančić, Ivan Lovrenović, Boro Kontić, Andro Martinović, Varja Đukić, dok su moderatori bili Srećko Horvat i Igor Štiks.

Ova godina je bila značajna za knjižaru Karver i zbog press konferencije povodom gostovanja najpoznatijeg savremenog albanskog pisca, Ismaila Kadarea. Knjižara Karver u saradnji sa NVO Prostory objavila je i prevod Kadareovog romana Pad kamenog grada, što je itekako značajan poduhvat s obzirom na to da je ovo drugi prevedeni Kadareov roman objavljen u regionu.

Što se tiče izdavaštva, već smo naveli dvije knjige koje je knjižara Karver objavila. Treća knjiga koju je knjižara Karver objavila u saradnji sa izdavačkom kućom Ljevak iz Zagreba zove se Unutarnji prijevodi. Ovu knjigu su priredili Enver Kazaz i Davor Beganović i uvrstili sljedeće književnike : Aleksandar Hemon, Vladimir Pištalo, Miljenko Jergović, Semezdin Mehmedinović, Otto Tolnai, Tomaž Šalamun i Biljana Srbljanović. Posljednja knjiga za koju je knjižara Karver bila suizdavač, dok je izdavač bio Durieux iz Zagreba je Projekat Guevara. Snovitim stazama svjetske revolucije, njemačkog autora Gerda Koenena.

Što se tiče koncerata u protekloj godini izdvajamo koncerte Piva Jazz-a , Koncerte četvrtkom i Decembarski happy hours, u okviru kojih su svirali Milorad Šule Jovović (gitara), Ivan Marović (klavijature), Mihailo Jovović (bas gitara), Zoran Ćetković (bubnjevi), Vili Ferdinandi (violina), Zlatko Baban (klavir), Enes Tahirović (klavir) Peđa Đikanović (gitara)  i Boban Aleksić (kontrabas).

Takođe, već četvrtu godinu za redom knjižara Karver je u saradnji sa KIC-om Budo Tomović organizovala program 22.02. Danilo Kiš, na dan rođenja Danila Kiša. O Kišovom djelu govorili su  književnici Božo Koprivica, Balša Brković i Saša Ilić . U okviru programa emitovana je i audio interpretacija priče Dug Danila Kiša u režiji Varje Đukić, ton majstor Alen Jaredić,  glumačke interpretacije: Branimir Popović, Varja Đukić i Dušan Kovačević.

Organizovane su i književne večeri posvećene Milovanu Đilasu, Ivu Andriću, Živku Nikoliću i Radomiru Konstantionoviću, u znak sjećanja na istaknute umjetnike.

U knjižari Karver je organizovan i program u kojem je predstavljen rad pisca, publiciste i istoričara Giacoma Scottija. Program se organizovao u okviru međunarodne saradnje „Iniziativa Montenegro“, koji su realizovan Opština Monfalkone i Agencija za lokalnu demokratiju iz Nikšića, uz podršku Autonomne regije Friuli Venecija Đulija.

Knjižara Karver je organizovala i značajne književne promocije na kojima su promovisani sljedeći autori i njihova djela : Ulica Ivice Šurjaka i što je bilo poslije (izdanje Kulturnog centra Bar), Govor kraljeva (Miraš Martinović), Smrt Danila Kiša (Dimitrije Popović), Svako mora imati nekog (Muzafer Čauši), Čvor (Nikola Nikolić).

Crnogorska kinoteka u saradnji sa knjižarom Karver organizovala je  razgovor o filmskim festivalima povodom četrdesetogodišnjice FEST-a i promocije  monografije. U ovom razgovoru su učestvovali: Miloš Paramentić, producent, direktor Direkcije FEST-a, Branko Baletić, filmski reditelj, direktor Crnogorske kinoteke, Zoran Živković, producent i Andro Martinović, filmski reditelj.

Organizovana je i promocija prezentacije Festivala Na Drugoj Strani, kao i tribina Jesen arapskog proljeća.

Ljubitelji umjetnosti i stripa imali su prilike da uživaju u izložbi studenata FVU-a, koja se sastojala od tri segmenta - grafičkog, fotografskog i video, kao i u izložbi Deset godina crnogorske novinske strip scene .

Najmlađi su imali prilike da uživaju u programu Čarolija čitanja, koji je bio organizovan svake subote u knjižari Karver.  

Kao i na kraju prošle godine, tako će i ove biti organizovan koncert Piva Jazz-a, koji je najavljen u uvodnom dijelu teksta.

Knjižara Karver Vam želi ugodne Božićne i Novogodišnje praznike i poziva Vas da kvalitetnom muzikom i u dobrom društvu ispratimo staru i dočekamo Novu godinu.

 

 

 

Promocija zbirke priča Svako mora imati nekog

U srijedu21. 12, s početkom u 20:00 h, u knjižari Karver biće održana promocija zbirke priča Svako mora imati nekog autora Muzafera Čaušija. O djelu će govoriti književnici Andrej Nikolaidis i Vladimir Vojinović, kao i sam autor. Izdavač zbirke priča Svako mora imati nekog je Plima iz Ulcinja.

 

U recenziji zbirke priča Svako mora imati nekog, Andrej Nikolaidis piše: 

“Svako mora imati nekog” , nova zbirka priča Muzafera Čaušija, ozbiljna je i vješto napisana knjiga.

Već svojom prethodnom, debitantskom knjigom naslovljenom „Predstave subotom uveče“, Čauši je na sebe skrenuo pažnju ljubitelja književnosti.

Debitantska knjiga je puna melanholije i sjećanja na neku bolju prošlost.

“Svako mora imati nekog”zadržava taj osnovni plavičasti ton, ali mu dodaje tamne valere.

U pitanju je knjiga koja temeljito propituje pitanja smrtnosti, bolesti, seksualnosti...

Bezbrižni primorski pejzaž odjednom postaje mjesto suočenja Čaušijevih likova sa najdubljim tajnama koje su, mislili su, skrili od sebe.

Nekoliko priča su gotovo gotske- tekst ne samo da govori o onostranom, nego i, što svjedoči o spisateljskoj vještini autora, stilom i strukturom podražava ono o čemu se ne govori.

Crnogorska i književnost Albanaca u Crnoj Gori sa Čaušijem su dobile novog i iznimno vrijednog autora. Njegova prva knjiga postigla je značajan uspjeh. Svako mora imati nekog novi je i veliki iskorak naprijed, ka prostoru istinski izvrsne književnosti.

Andrej Nikolaidis

Muzafer Čauši (1959, Bar) diplomirao je žurnalistiku u Sarajevu, ali se novinarstvom kratko bavio. Prva objavljena knjiga je zbirka priča Predstave subotom uveče. Njegova najnovija knjiga se zove Svako mora imati nekog.

Priče je objavljivao i u književnim časopisima: Balkanski književni glasnik, Plima, Dija, Ars...

Živi u Ulcinju.

 

Potpisivanje knjiga Vladimira Pištala u knjižari Karver

Vladimir Pištalo potpisuje knjige u knjižari Karver 20. decembra u 18 h. 

Dobrodošli!

 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

Novosti (News)

Knjižara Karver traži radnike

Knjizara kafe Karver traži odgovornu osobu za rad...

Popusti u Karveru

Da ovaj decembar lijepo počne, dajemo popust od 20...

Filozofija u budoaru, noć šesta

Nakon intervjua sa jednim od najeminentnijih američkih...

Filozofija u budoaru, noć peta

U srijedu od 19h ćete imati priliku da na terasi knjižare...

Filozofija u budoaru, noć četvrta

I u novembru nastavljamo sa video projekcijama u okviru...

Knjiga dana: Strategija plavog okeana

Knjiga dana! Danas preporučujemo: „Strategija...

Sjutra treća noć programa „Filozofija u budoaru“

Knjižara Karver nastavlja sa video projekcijama u...

Varja Đukić na Edinburškom festivalu

Varja Đukić, glumica, osnivač i direktorica knjižare...

Dan knjižare Karver, 12.4.2017. u 21h

U srijedu 12. aprila od 21:00h, knjižara Karver...

Srijeda 22.02. 2017. U 19 h 22.02 Danilo Kiš

  U srijedu 22.februara 2017. godine u 19h Knjižara...

module by Inspiration
prostory