You are here:

Knjižara Karver

NovostiPromocija romana Čvor u Karveru

U subotu 12. 11,  s početkom u 20:00 h, u knjižari Karver biće održana promocija romana Čvor mladog crnogorskog autora Nikole Nikolića. O djelu će govoriti profesorica Božena Jelušić i književnik Balša Brković. Izdavač romana Čvor je Studio Mouse iz Podgorice.  

U recenziji romana Čvor,  Božena Jelušić između ostalog piše:

 “Roman-prvijenac Nikole Nikolića je zanimljiva priča o mladićevoj potrazi za čvrstim životnim uporištem i o obračunu sa strahovima koje izaziva tranziciona svakodnevica na koju je osuđen.

 Podijeljen na urbani i ruralni dio, roman je uz to duboko ukorijenjen u crnogorsko literarno nasljeđe, s arhetipovima i dominantama koji se sada preispitujuu savremenom paklu i s njemu svojstvenim demonima. Mladić će morati da iz nizine, iz svijeta beznađa i beščašća, ode na visinu, ka brdima svog djetinjstva, kako bi u tim gotovo mitskim predjelima pronašao snagu za povratak.

 Među mnogobrojnim likovima iz njegove svakidašnjice, posebno mjesto ima mudri starac, davnašnji prijatelj njegovog mrtvog oca i osobena kopča s drugačijim vremenima i sistemima vrijednosti. Tako mladićeva životna priča, koja se odvija u tranzicionoj zemlji, odavno obilježenoj vidljivim i nevidljivim raskolima, postaje simbolička potraga za mudrim i pravednim životnim izborima, recimo čak i za društvenim okvirom u kojem bi temeljne vrijednosti pojedinca bile hrabrost, čovječnost i dosljednost...”

Nikola Nikolić je rođen 1989. u Podgorici. Student je Fakulteta političkih nauka. Čvor je njegov prvi roman.  

 

Veče posvećeno Radomiru Konstantinoviću

U srijedu 9.11. u 19h, knjižara Karver organizuje veče posvećeno nedavno preminulom književniku i filozofu, Radomiru Konstantinoviću. Na promociji će govoriti dramski pisac Veljko Radović, reditelj Andro Martinović i glumica Varja Đukić.

Konstantinović je rođen 1928. godine u Subotici. Konstantinović je počeo kao pjesnik, sa zbirkom stihova Kuća bez krova (1951), da bi se posvetio romanu te objavio čitav niz eksperimentalnih projekata i modernih djela: Daj nam danas (1954), Mišolovka (1956), Čisti i prljavi (1958), Izlazak (NIN-ova nagrada 1960. godine) i Ahasfer ili traktat o pivskoj flaši (1964). Od Pentagrama (1966), okreće se eseju i već u njemu se naziru ključne dionice kultne Filozofije palanke (1969) u kojoj je ovaj pjesnik i filozof, praveći jedinstven esejistički amalgam, beskompromisno zasjekao po baruštini provincijske svijesti, uvriježene malograđanštine i krutog tradicionalizma. Na nizu primjera pokazujući palanački mentalitet, Konstantinović analizira stil kao najviše načelo palanke, ideal čistog siromaštva, sentimentalizam i sarkazam, ateizam, trajni infantilizam, realizam, banalnost, nihilizam tamnog vilajeta, egzistenciju kao besmislen rad, lijenost kao rad zatvorenog svijeta palanke, politički vašar, ideal organske kulture, srpski nacizam, itd. Bio je član ANUBiH.

Govoreći o Srbiji devedesetih godina u jednom od rjetkih intervjua koji je dao srpskim medijima Konstantinović kaže:

"Da vam kažem: borba protiv nacionalizma jeste borba protiv samoće. Zašto? Zato što je samoća egzistencijska forma totalitarizma, svakog, pa i ovoga nacionalističkog s početka devedesetih godina. Ovo što vam sad kažem rekao sam pre deset godina, na početku Druge Srbije, na dan 11. aprila 1992. godine. Beogradski krug bio je krug spasonosnog prijateljstva, pa je zato, uistinu, bila privilegija naći se u njemu. Mislim na prijateljstvo, kao na privilegiju (valjda najveću od svih privilegija). Ali, ne manje, mislim i na privilegiju manjine, neodvojivu od privilegije prijateljstva. Ili, ako hoćete, na privilegiju marginalca. Zato što je marginalnost duša istorije. Druga Srbija, dakle Srbija evropska, jeste marginalna Srbija, i dan-danas, i upravo kao takva, kao marginalna, jedina moguća budućnost Srbije.

Preminuo je u Beogradu 27. oktobra 2011. godine

Najznačajnija djela su mu:

Zbirke pjesama

 • Kuća bez krova, (1951.)

Romani

 • Daj nam danas, (1954.)
 • Mišolovka, (1956.)
 • Čisti i prljavi, (1958.)
 • Izlazak, (1960.)

Esejistički i teorijski radovi

 • Ahasfer ili traktak o pivskoj flaši (1964.)
 • Pentagram, beleške iz hotelske sobe, (1966.)
 • Filosofija palanke, (1969.)
 • Biće i jezik u iskustvu pesnika srpke kulture dvadesetog veka, I-VIII, (1983.)
 • Dekartova smrt, (1996.)
 • Beket prijatelj, (2000.)

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Tribina - Jesen arapskog proljeća

U četvrtak 3.11. u 19h u knjižari Karver biće održana tribina - Jesen arapskog proljeća

Na tribini će govoriti nekadašnji ministar inostranih poslova Miodrag Lekić, profesor Milan Popović, književnik Balsa Brković i novinar Marko Milačić

Neke od tema kojima će se baviti tribina su:

Zašto padaju arapski režimi ?  Uzroci i neizvjesni ishodi arapskih revolucija,

Sirija ka gradjanskom ratu, nastavak arapskog proljeća u Maroku i Jemenu,

tragičan kraj Gadafija – zašto nije suđeno libijskom vodji, rat u Libiji.

 

 

DOBRODOŠLI!

 

PAD KAMENOG GRADA, Ismail Kadare

Od 27. oktobra  

PAD KAMENOG GRADA, Ismail Kadare

Prevod sa albanskog na crnogorski: Smajl Smaka i Varja Đukić

 “ Blagonakloni hroničari su razlog za neprijateljstvo prema gradu nalazili u kućama s visokim spratovima u kojima se pretpostavljalo da žive gospođe. Po njima, s obzirom da visoke kuće nijesu mogle da se smanje, a ni gospođe nijesu mogle da ne budu gospođe, ta činjenica je imala fatalan značaj i, vjerovalo se, tako će i ostati.

A grad kakav je bio, naviknut na sve ovo, nije zahtijevao ni razumijevanje niti sporazum s bilo s kim. Svaki drugi grad, suočen s neprilikama kao što su ove, tražio bi, vjerovatno, savez moćnije grupe protiv druge, na primjer, Laberije protiv grčke manjine ili Lazarata protiv Lundžerije. Ovaj grad je, međutim, bio ili nedovoljno pametan ili pametniji nego što treba, što je, na kraju krajeva, izlazilo na isto. 

Ne samo što nije težio ka sporazumu, već je namjerno izazivao netrpeljivost jarko osvijetljenim zatvorom noću, smještenim na vrh tvrđave visoko iznad grada. To je djelovalo kao opomena za putnike

prolaznike, jer je prizor, koji je podsjećao na osvijetljeni Akropolj u Atini, imao drugi cilj: da grad pokaže svoj odnos prema onima iz okruženja: ovdje ćemo mi utamničiti sve vas, bez milosti i bez razlike: Labejce i Grke, Lazaraćane i Lundžeriote.” 

Sve je počelo 16. septembra 1943. Njemačke trupe, koje se povlače iz Grčke, okupiraju državu. Pod komandom pukovnika Frica fon Švabe dolaze u Đirokastru, « kameni grad » na jugu Albanije u kojem je smještena radnja romana. S obzirom na to da su njegovu izvidnicu napali partizani, bira taoce i sprema se da ih pogubi. Izdaje naredbu vojnicima da pronađu i dovedu doktora Gurametoa, starog prijatelja iz studentskih dana, koji ga poziva na večeru. U toku večere doktor staje u odbranu talaca, među kojima je i apotekar Jevrej, i uspijeva da ih oslobodi. Nekoliko godina nakon završetka rata, takozvana zavjera “bijelih košulja”, koja je imala za cilj da ukloni sve rukovodioce komunističkog bloka, biva povod za pokretanje istrage o večeri: Gurameto je uhapšen i mučen od strane staljinističkih vlasti, koje po svaku cijenu žele da iznude priznanje za izdaju o kojoj ništa ne zna.

Izdavači knjižara Karver, NVO Prostory, Podgorica 2011.

Cijena: 8 eura

 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

Novosti (News)

Knjižara Karver traži radnike

Knjizara kafe Karver traži odgovornu osobu za rad...

Popusti u Karveru

Da ovaj decembar lijepo počne, dajemo popust od 20...

Filozofija u budoaru, noć šesta

Nakon intervjua sa jednim od najeminentnijih američkih...

Filozofija u budoaru, noć peta

U srijedu od 19h ćete imati priliku da na terasi knjižare...

Filozofija u budoaru, noć četvrta

I u novembru nastavljamo sa video projekcijama u okviru...

Knjiga dana: Strategija plavog okeana

Knjiga dana! Danas preporučujemo: „Strategija...

Sjutra treća noć programa „Filozofija u budoaru“

Knjižara Karver nastavlja sa video projekcijama u...

Varja Đukić na Edinburškom festivalu

Varja Đukić, glumica, osnivač i direktorica knjižare...

Dan knjižare Karver, 12.4.2017. u 21h

U srijedu 12. aprila od 21:00h, knjižara Karver...

Srijeda 22.02. 2017. U 19 h 22.02 Danilo Kiš

  U srijedu 22.februara 2017. godine u 19h Knjižara...

module by Inspiration
prostory