You are here:

Knjižara Karver

JA slide show
 

Welcome to the Frontpage

okt02

Glava velike ribe

El. pošta Štampa PDF

 glava_velike_ribe
Ognjen Sviličić-Glava velike ribe

Izdavač: Fraktura, Zagreb, 2014

Cijena: 13,00 EUR

Obim: 141 str.

Svojim prvim romanom Glava velike ribe Ognjen Sviličić izvrsno radi isto ono zbog čega smo zavoljeli njegove filmove: pronalazi likove, pretvara ih u ljude i pred njima ne zatvara oči. Mjesto radnje je Hrvatska, vrijeme sasvim sigurno danas, a ono što Sviličić u njima vidi, ono što prepoznajemo i sami dok nad njegovim junacima strepimo, smijemo se i očajavamo – neko je vrlo nalik na nas.

Jer Glava velike ribe jedan je od onih romana koji se ne događaju nekom drugom. Upečatljivim prizorima i uvjerljivim portretima, diskretnim humorom te jezikom koji je i književni i filmski Sviličić nam pokazuje svijet omeđen krhotinama rata i ratama kredita, osvijetljen sjajem tržnih centara i TV-ekrana na kojima se pjeva i pleše, plače i psuje... život previše poznat da bi bio tuđi.

Dok piše o tome koliko smo se promijenili i ko smo postali, dok premjerava koliko je daleko čovjek od čovjeka, a Domovina od Tržnoga Centra, autor je samo naizgled odsutan, samo naizgled bez suda. Taj ćemo sud sigurno tumačiti kojekako, ali za što god da se odlučimo, u vezi s onim što ga podcrtava neće biti zabune: a to je Sviličićev autorski potpis – ljudskost i želja da razumije.

 
okt02

Balkansko brvno

El. pošta Štampa PDF

ales_debeljak
Balkansko brvno – Aleš Debeljak

Izdavač: Fraktura, Zagreb, 2014

Cijena: 19,50 EUR

Obim: 275 str.

 

Zašto pišem o književnosti i piscima potopljene zemlje? Prvo, jer sam u toj zemlji proživio većinu svoga života. Drugo, jer je to bio prostor sretnog djetinjstva. Treće, jer mi daje poticaj za promišljanje o ustroju sadašnje Europe. Četvrto, jer je slovenski "ulazak u Europu" samo tamna strana "izlaska iz Balkana". Peto, jer živim u svijetu koji me ne zanima, vjeran nečemu što je izgubljeno, svome domu.

Tim riječima, koje na početku Balkanskog brvna stoje kao putokaz ili kao upozorenje, poznati slovenski esejista i pjesnik Aleš Debeljak otvara gotovo zaboravljena vrata svijeta kojeg više nema, ali koji nas na nebrojeno načina određuje.

Baveći se djelom i sudbinama pisaca poput Danila Kiša, Davida Albaharija, Aleksandra Hemona ili Igora Štiksa, ponirući u egzile Miloša Crnjanskog ili Charlesa Simica, krojeći od knjiga i uspomena, od prijateljstava i anegdota – Debeljak iscrtava potpuno privatnu mapu jednog kulturnog prostora, većeg i bogatijeg od onih u kojima trenutno živimo.

No ovo sjećanje na mladost provedenu u jugoslovenskoj Atlantidi daleko je od sentimentalnog, nostalgičnog književnog spomenara. Oštrina uvida i hrabrost s kojom promatra nedavnu prošlost Balkana, lucidnost i duhovitost s kojom usud jedne multinacionalne političke tvorbe upoređuje s drugom u kojoj odnedavno živimo čine Balkansko brvno najboljom Debeljakovom esejističkom knjigom, štivom kojem ćemo se vraćati.

 
okt02

Poremećaj

El. pošta Štampa PDF

poremeaj_tomas_bernhard
Poremećaj - Tomas Bernhard

Izdavač: LOM

Cijena: 6,80 EUR

Godina izdanja: 2014.

Drugi roman Tomasa Bernharda. Kada je objavljen, 1967. godine, odmah je proslavio Bernharda kao pisca. Mnogi su ga tada poredili sa Kafkom i Beketom, jer on u svom delu nagoveštava mistički elemenat iskustva koji traži simboličku interpretaciju: skriveni smisao stanja koja su bliska svetu nadrealnih snoviđenja. Roman je podeljen u dva dela, i ako je fokus prvog dela na prikazu spoljnog sveta i njegovog uticaja na ljude, drugi deo pomera fokus na ponore unutrašnjeg sveta čoveka.

 
okt02

Levijeva tkaonica svile

El. pošta Štampa PDF

levijeva_tkaonica_sbile
Levijeva tkaonioca svile - Miljenko Jergović

Izdavač: Fraktura

Cijena: 15,80 EUR

Godina izdanja: 2014.

 

Sjedeći tako u čekaonici aerodromske zgrade ili u kupeu vlaka, vozeći se autoputem ili sporednim cestama koje završavaju na planinskim vrhuncima, pomno slušajući i još pomnije promatrajući, Miljenko Jergović pamti i na papir prenosi, u najrazličitijim formama, svoje misli i zapažanja. Svejedno je li riječ o pjesmi, kratkoj priči, dnevničkom zapisu ili tek crtici, nevažno je li melankoličan ili opor, je li naizgled grub poput tvida ili nježan poput najfinije svile, Jergović uvijek rukom majstora tka tekst u najnevjerovatnijim uzorcima.

Levijeva tkaonica svile čudnovato je čudesna knjiga u kojoj se otvaraju i stvarni i magični prostori, na čijim se stranicama susreću ljudi, mjesta i sudbine, knjiga koja nevjerovatnom lakoćom pokazuje otkuda sve dolaze priče i pjesme, knjiga koja čitatelju govori da stalno drži oči otvorenima, a uši naćuljenima kako bi osjetio sve otajstvo svijeta u kojem se nalazi.

 
Još članaka...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

prostory