You are here:

Knjižara Karver

JA slide show
 

Welcome to the Frontpage

okt02

Made in Slovenia

El. pošta Štampa PDF

made_in_slovenia
Made in Slovenia - Aleš Čar

izdavač: Rende, Beograd, 2008
cijena: 7,10 EUR
obim: 181 str.

Svakodnevno naizgled male i nevažne stvati često određuju dalji tok naših života. A te sitnice uvek iniciraju nešto veliko i univerzalno u životu. Svi mi, baš kao i likovi u pričama Aleša Čara, želimo: ljubav, sreću, zdravlje, novac; a obično dobijemo: prevaru, tugu, bol, nemaštinu. U ovim čudnovatim proznim minijaturama o običnim ljudima i svakodnevnici „ljudi uvek misle da znaju neku tajnu za sve" i zato: varaju svoje partnere, špijuniraju susede, žrtvuju decu, upražnjavaju perverzije, lažu sami sebe... Zbirka priča MADE IN SLOVENIA je najznačajnije delo u opusu kultnog slovenačnog književnika, novinara, prevodioca i scenariste Aleša Čara, koga književna kritika naziva „slovenački Karver".

 
okt02

Sam među Ircima

El. pošta Štampa PDF

sam_medju_ircima
Sam među I
rcima – Miodrag Vuković

Izdavač: Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Podgorica, 2013.

Cijena: 8,00 EUR

Obim: 300 str.

Ljubitelji kratke priče imaju vrijednu priliku da pročitaju odličan izbor iz opusa kratkih priča Miodraga Vukovića u bogato opremljenom izdanju Centra savremene umjetnosti Crne Gore. Na jednom mjestu sada se mogu naći priče objavljivane u Vukovićevim knjigama u periodu od 1978. do 2006. godine. Prva knjiga Miodraga Vukovića, “Krug, soba”, objavljena je 1978. godine u izdanju Književne omladine Srbije, nakon toga objavljene su knjige “Crtač stripova” (poezija, Književna omladina Crne Gore, 1983), “Pozna ljubav Ane Frank” (kratke priče, KOCG, 1991), “24” (krakte priče, Oktoih, 1994), “Mlaka Voda” (Oktoih, 1998), “U prolazu” (novinski tekstovi, 2001), “Bjut hil” (kratke priče, pod pseudnimom Virgin Woolf, Samizdat b92, 2002) i “Nakon šutnje” (kratke priče, KD Sveti Sava, 2006). Knjiga “Sam među Ircima” nekoliko mjeseci nakon piščeve smrti čitaocima u Crnoj Gori donosi izbor priča jedinstvenih u crnogorskoj i regionalnim književnostima. Značaj književnosti Miodraga Vukovića zapažen je nakon njegovih prvih izdanja, a knjiga koju je objavio CSUCG dokazuje da iste priče i danas predstavljaju autentičan iskorak u ne previše bogatog istoriji crnogorske kratke priče. “Sam među Ircima” sabira naslove “Sinteze, analize”, “Pozna ljubav Ane Frank”, “Krug glave”, “Samoubistvo predsednika atletskog kluba”, “Šindolić, Škuletić, Škundrić & Šundić” i mnoge druge.

 

 
okt01

Naša izdanja od sada i u beogradskim knjižarama!

El. pošta Štampa PDF

Poštovani,

Obavještavamo vas da od sada izdanja knjižare Karver:

Varja Đukić - In patria

Božo Koprivica - Luđak je vječno dijete  

Arsen Dedić - Tvoje nježne godine

možete naći i u Beogradu.

U knjižari Zlatno runo možete naći sva tri izdanja, dok se u knjižari Beopolis mogu kupiti knjige Arsena Dedića  i Boža Koprivice .


Dobrodošli!

Knjižarnica Zlatno runo:
Svetogorska 24, 11000 Beograd (preko puta Ateljea 212)
Beopolis:
Makedonska 30, 11000 Beograd
Posljednje ažurirano ( četvrtak, 01 oktobar 2015 )
 
okt01

Luđak je vječno dijete

El. pošta Štampa PDF
bozo
Luđak je vječno dijete - Božo Koprivica
Izdavač: Sibila d.o.o, knjižara Karver
Cijena : 10,00 EUR
Broj strana : 303
Godina izdanja: 2015.

 

“Luđak je vječno dijete, naslov je nove knjige Boža Koprivice,  vjerovatno najosobenijeg esejiste na aktuelnoj književnoj sceni regiona. Podnaslov “Partizanski eseji” je višeznačan - pokriva značenje od partizana iz NOB-a, i književnih djela koja su nastala u tom ozračju, preko kluba Partizan koji je, kao što je poznato, velika ljubav autora, do jedne metodološke impresije - Koprivica nerijetko i sam postaje književni partizan u borbi za jasniju sliku aktuelne ili (nešto) starije književnosti na ovim prostorima. Knjigu otvara majstorski napisan esej “Život i smrt izgovaram s fusnotom”, posvećen Danilu Kišu, a Kiš je “prisutan” i u mnogim drugim esejima knjige. Tu je i izuzetan esej o Mihailu Laliću, ubjedljiv i u mnogo čemu nov zahvat u srž Lailićevog proznog svijeta, ali i zapisi o fudbalskom klubu Partizan i nekim od njegovih majstora. Kod Boža se svi ti impulsi - književni, fudbalski, majstorski, spajaju u jedinstveno tkanje osobene proze koja nadilazi esej kao formu. Na koncu, sve se u  Božovoj knjizi, ukazuje kao jedan lični (totalni, kao Krojfov fudbal)  roman: priča o piscima, gradovima, odrastanju... Knjiga donosi i nekoliko intervjua sa autorom, ali i oštrih polemičkih  tekstova. Autobiografski zapis na kraju knjige (Biografija ili Noć, ulica, lopta),  takođe je književna bravura u Koprivičinom stilu, u cijeloj ex yu  književnosti možda nalik jedino na onaj sjajni Kišov autobiografski  zapis Izvod iz knjige rođenih, objavljen uz Enciklopediju mrtvih.’’ B.Brković

Posljednje ažurirano ( četvrtak, 01 oktobar 2015 )
 
Još članaka...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

prostory