You are here:

Knjižara Karver

JA slide show
 

Welcome to the Frontpage

okt01

Portret umetnika u mladosti

El. pošta Štampa PDF
dzejms_dzojs_portret
Džems Džojs – Portret umetnika u mladosti
Izdavač: Lom
Broj strana: 253
Cijena : 6,50eur
Godina izdanja:2015

 

Čitav "Portret umetnika u mladosti" govori o postepenom odvajanju junaka od njegove sredine, o njegovom duhovnom emancipovanju, odvajanju od porodice, crkve i zemlje, njegovom definitivnom odupiranju spolja nametnutim autoritetima.Džojs je punih deset godina, uporedo sa knjigom "Dablinci", pisao ovaj izuzetni bildungs roman, koji stoji rame uz rame sa najvećim romanima svetske književnosti.

Džejms Džojs (1882-1941), jedan od utemeljivača moderne književnosti, rođen je i odrastao u Dablinu. U mladosti mučen dilemom izbora između svešteničkog poziva i književnosti, u poslednjem trenutku odabrao je ovo drugo. Potpuna posvećenost koju je smatrao nužnim preduslovom ozbiljnog književnog rada, podrazumevala je i herojsku samoću svojevoljnog izgnanstva: zbog toga će Džojs 1904. godine zauvek napustiti Dablin i Irsku, da bi ostatak života proveo – zajedno sa svojom odanom saputnicom Norom Barnakl – na bezbroj različitih adresa u Italiji, Francuskoj i Švajcarskoj.Dela: pesnička zbirka Kamerna muzika (Chamber Music, 1907); zbirka pripovedaka Dablinci (Dubliners, 1914); drama Izgnanici (Exiles, 1918); romani Portret umetnika u mladosti (A Portrait of an Artist as a Young Man (1914), Uliks (Ulysses, 1922) i Fineganovo bdenje (Finnegans Wake, 1939).

 
okt01

Devet

El. pošta Štampa PDF
Andrej-Nikolaidis-Devet-naslovna
Devet – Andrej Nikolaidis
Izdavač: OKF
Broj strana: 159
Cijena: 7,20 EUR
Godina izdanja: 2014.

 

Novi hit roman Andreja Nikolaidisa “Devet” nedavno je objavljen u biblioteci Savremena proza, u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja. Knjiga je prvobitno štampana u okviru biblioteke Balkan Noir, koju je pokrenuo hrvatski portal 24sata sa najjačim hrvatskim izdavačima Nakladom Ljevak, Algoritmom, Mozaik knjigom, VBZ-om i Frakturom.

Urednici izdanja su Pavle Goranović i Kruno Lokotar, a izdavač je Milorad Popović. Knjigu je likovno opremila Ana Matić.

Roman “Devet” je porodična saga s kriminalističkim zapletom, a kako je ranije urednica medijske kuće Novela media Diana Matulić o knjizi zapisala Nikolaidis je u svom prepoznatljivom bastardnom romanesknom obliku, u mističnom kriminalističkom zapletu, ne gubi oštrinu pri vivisekciji našeg skromnog postojanja. “Snažan, filozofski potkovan, neobično svjež i zanimljiv “Devet” uvlači čitaoca u egzistencijalni lavirint i ne dopušta mu da iz njega izađe do posljednje stranice romana”, zapisala je ona.

Roman govori o ciničnom novinaru koji otkrije da baka koja ga je odgajila nije bila njegova baka. Shvata da je čitava istorija njegove porodice izmišljena, da je sve, od porodičnog stabla do fotografija iz porodičnog albuma, falsifikat. Počinje istragu o svom porijeklu, u čijem središtu je tajanstvena figura njegove majke, koju nikada nije upoznao. Uskoro povjeruje da je njegova majka bila ubica jugoslavenske Tajne službe, specijalizovana za likvidacije političkih emigranata.

 

 
okt01

Viljevo

El. pošta Štampa PDF
luka_bekavac_viljevo
Viljevo – Luka Bekavac
Izdavač: Fraktura, Zagreb, 2013.
Cijena: 18,20 EUR
Obim: 223 str.

Luka Bekavac rođen je 1976. u Osijeku. Diplomirao je komparativnu književnost i filozofiju, a doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje od 2006. radi na Odsjeku za komparativnu književnost. Objavljivao je autorske tekstove i prevode u časopisima ZarezTvrđaQuorum (član uredništva 2004.–2006.), GordoganFrakcijaKnjiževna revija15 danaAktKnjiževna smotra,Umjetnost riječiFilozofska istraživanjaPerformance Research, kao i  u emisijama Trećeg programa Hrvatskog radija i Radija 101. Njegov prvi roman Drenje (Zagreb, 2011.) bio je nominiran za niz regionalnih književnih nagrada. Drugi roman Viljevo dobio je Nagradu Janko Polić Kamov Hrvatskog društva pisaca za 2014. godinu, nagradu Evropske unije za književnost 2015. i Nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za 2014. za područje književnosti.

Jedan od najhvaljenijih domaćih proznih prvijenaca posljednjih godina, roman Drenje Luke Bekavca, dobio je svoj ništa manje intrigantan nastavak.

Viljevo je mnogo toga: ono je novo mjesto na Bekavčevoj mapi neke moguće Slavonije, još jedan čvor tajni i mogućih interpretacija, u odnosu na Drenje – energetska tačka suprotnog predznaka, možda čak i njegov odraz u napuklom zrcalu. Pored ostalog Viljevo je i roman-triptih, tekst koji svoje prostore i svoja vremena osvaja u tri glasa.

Začet monologom prepisanim s lošeg snimka, usamljenim glasom koji otvara panoramu gotovo nenaseljene Slavonije, izgubljene u ljetu i prašini, završava opsesivnim komentarom požutjelih stranica nečijeg memoara iz Drugog svjetskog rata, dok u tamnom prostoru između čeka sirov transkript dijaloga u kojem se zbiva napeto odmjeravanje snaga, rizična potraga za mjestom gdje bi mogla početi zajednička priča.

Malo koji domaći pisac u stanju je tako vješto manipulisati žanro­vima, nuditi ključeve koji roman otvaraju ujedno kao triler, SF ili horor... ali Bekavac to radi samo da bi ih pred čitateljima pomiješao i ponudio tek jednu jedinu ključanicu: onu izvrsne proze koja može odvesti bilo gdje.

 
okt01

San bogova

El. pošta Štampa PDF
san_bogova
San bogova – Erwin Mortier
Izdavač: Fraktura, Zagreb, 2015
Cijena: 13,00 EUR
Obim: 315 str.

 

Zvuči grozno, ali rat je zapravo najbolje što mi se ikada dogodilo.

U suton svog života Helena Dumont prisjeća se svijeta u kojem je živjela: djetinjstva, Evrope finih manira i jasnih granica, bezbrižnih ljeta, a potom praska 1914., velike eksplozije rata i ljubavi koja je promijenila sve.

Osim nje i njene marokanske njegovateljice tamo više nema nikoga. Dobrodušni otac i nepopustljiva majka, mladi engleski fotograf koji će joj postati suprug i njen zlatokosi brat koji je u njega bio zaljubljen, Helenina kći... Svi koji su živjeli u njenim pričama sada su mrtvi, a nema ničeg lakšeg nego govoriti o mrtvima.

Ali kako oživjeti život, za žive?

Poput svoje junakinje, jedan od najcjenjenijih savremenih belgijskih pisaca Erwin Mortier u Snu bogova za cilj sebi postavlja baš to. Moćnim, lirskim glasom žene koju je mladost vezala uz doba u kojem su bogovi spavali Mortier ne samo da daje potresnu sliku jednog od najburnijih vijekova ljudske istorije već nam i poklanja nezaboravnu meditaciju o prirodi sjećanja i snazi zaborava, o neizbrisivom tragu kojim nas obilježavaju naše porodice i naše ljubavi, o vrijednosti i ljepoti života koji živimo.

 
Još članaka...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

prostory