You are here:

Knjižara Karver

JA slide show
 

Welcome to the Frontpage

okt01

Seča šume

El. pošta Štampa PDF

tomas_bernhard_seca_sume
Seča šume - Tomas Bernhard

izdavač: LOM, Beograd, 2013
cijena: 7,00 EUR i (-20%)
obim: 161 str.

 

Posle samoubistva zajedničke prijateljice, pesnikinje Joane, umetnički bračni par Auersberger u svom bečkom domu organizuje „umetničku večeru“ o čijoj nas sadržini, ujedno o tome koliko su se svi prisutni s godinama promenili nagore, izveštava pripovedač koji se s ovim društvom nije video, praktično, decenijama. Događaj protiče u infantilnim ispoljavanjima okupljenih, svojstvenim za umetničke krugove, dok glumac Burgteatra ne izvređa piščevu bivšu devojku Džini Bilrot, takođe književnicu. Tada prisutni počinju da se razilaze, a glavni junak/ pripovedač kreće u neočekivanu trku ka centru Beča, umesto ka kući.

 
okt01

Nestali u stoljeću

El. pošta Štampa PDF

nestali_u_stoljecu_vv
Nestali u stoljeću - Ivan Lovrenović

Izdavač: Fraktura
Cijena: 12,64 EUR
Broj strana: 417
Godina izdanja: 2013.

Nestali u stoljeću knjiga je pred kojom valja zastati i treba je se ozbiljno uhvatiti jer kao rijetko koja precizno i bolno jasno pripovijeda o teretima koje teglimo kroz život. Počevši od lične istorije, od svoje porodice i užeg porodičnog zavičaja, Lovrenović plete mrežu kojom obuhvata cijelu jednu zemlju i čitav kontinent, stvarajući sveobuhvatnu sliku koja seže u prošlost, opisuje sadašnjost i ocrtava budućnost.  I sasvim je svejedno pripovijeda li Lovrenović o bosanskim franjevcima, o Bosni Srebrnoj, o nedavnom ratu, ili pak onome u čijem je vrtlogu nestao i njegov otac, govori li o velikim istorijskim događanjima ili o malim ljudskim sudbinama, jer sve što je napisao i pribilježio sklapa se u veličanstvenu građevinu u kojoj se svaki dio, makar bio i najmanji dnevnički fragment, savršeno nadopunjuje s drugima ocrtavajući veliku priču. Ivan Lovrenović nevjerovatno jasno pokazuje da je literatura sudbina i da je pisanjem moguće rekonstruisati svijet i svjetove, jer stvarnost i izmišljaj jedno su te isto kada ih stvara veliki autor. Nestali u stoljeću istinski je književni dragulj velikog majstora jezika koji ne zapisuje, već iznova stvara.

 
okt01

Grci

El. pošta Štampa PDF
ljubomir_djurkovic_grci
Grci - Ljubomir Đurković
Izdavač: Žuta kornjača
Cijena: 7,50 EUR
Broj strana: 206
Godina izdanja: 2015.

Dramsku trilogiju „Grci“ čine drame: Medeja, Tiresijina laž i Kasandra. Klišeji. O dramama Tiresijina laž i Kasandra. Klišeji teoretičar književnosti Jakov Sabljić (Hrvatska) zapisao je:

„(…) Đurković funkcionalno prenamjenjuje Sofokleova Kralja Edipa i Antigonu u nastojanju da prikaže pogubnost svevrijedećega materijalizma, povezujući mitsku priču utemeljenu na slučajnim, ali sudbinski predodređujućim proročanstvima s „realističnom“ pričom zasnovanom na sitnim ljudskim interesima kao posve ne-slučajnim motivatorima radnje. Preciznim uvidima u ljudsku psihu, autor uspijeva, generalno gledano, razmotriti problem istinskih/lažnih ljudskih potreba i vrijednosti“. (Jakov Sabljić: Mitološke preobrazbe u drami Tiresijina laž Ljubomira Đurkovića, časopis Lingua Montenegrina, sveska 2, broj 5, 2012)

 
okt01

Sjajno mjesto za nesreću

El. pošta Štampa PDF

damir_karakas_sjajno_mjesto_za_nesrecu
Sjajno mjesto za nesreću - Damir Karakaš

izdavač: LOM, Beograd, 2914
cijena: 7,30 EUR
obim: 238 str.

Pariz kao nadahnuće za pisanje - to zvuči barem malo pretenciozno, jer ta vrsta inspiracije "mučila" je mnoge, pa i hrvatske pisce. No, četvrta prozna knjiga Damira Karakaša "Sjajno mjesto za nesreću", premda jest na neki način i roman o Parizu, nema veze s pretencioznošću. Ovaj je roman najkompleksnije je i najdorađenije što je Karakaš do sada napisao…

…"Sjajno mjesto za nesreću" u sebi sadrži zametke raznih žanrova - od vrlo široko shvaćene putopisne proze, preko ljubavnih dionica, do onih koje se tiču živopisnih junakovih cimera koji osim uvođenja poprilično naturalističkih prikaza zaokreću fabulu prema prikazu onih oblika preživljavanja koji se odvijaju s druge strane zakona.

Karakaševa proza oštar je i kritičan prikaz Pariza, Evrope očima "drugih", imigranata koji znaju kakvi su zaista tamošnji zakoni i zatvori.

…Ovo je roman koji se čita s guštom, ali i nekim mučnim osjećajem jer glavni je junak jedan od rijetkih likova koji je uopće imao alternativu. - Jagna Pogačnik

Ovo je roman o novoj Evropi i starim odnosima moći, roman s dna Evropske unije gdje se imigrantski puk snalazi kako zna: neki na crno rade za dvojicu, neki razmatraju druge još manje legalne opcije... Karakaš je opet napisao moćnu knjigu, čitku i dinamičnu, sočnu i na svoj način emotivnu. - Robert Perišić

U novom djelu Karakaš je zadržao sve znane osobine svog osebujnog proznog rukopisa bez pandana među suvremenim hrvatskim autorima: silnu književnu energiju i bujni vitalizam ekspresivne kratke rečenice oslobođene svih ukrasa stoga još djelotvornije, ubojitije, te karakterističan otkvačen, opor i mahom mračan, naturalistički pogled na zbilju. - Mirjana Jurišić

 
Još članaka...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Knjižara KARVER

Karver je otvoreni prostor – knjižara – galerija – kafe - internet klub u samom centru Podgorice u blizini hotela Crna Gora i Galerije uduženja likovnih umjetnika, na obali rijeke Ribnice, ispod mosta koji povezuje centar i novi dio grada, nekadašnji Stari aerodrom.

Adresa:
Obala Ribnice,
Cvijetin brijeg bb.
81000 Podgorica,
Crna Gora
tel: +382 20 602625
fax: +382 20 602626
e-mail: karver@t-com.meradno vrijeme:
knjižara 9 - 20h
kafe 9 – 23 30h

prostory